Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Odgovori na pitanja potrošača


Isporučen vam je nameštaj u boji koju niste naručili ili ste kupili telefon, računar, šporet koji se pokvario posle mesec dana. Koja su vaša prava u ovom slučaju?

ODGOVOR:

Najpre izjavite reklamaciju prodavcu kod koga ste robu kupili, uz dostavu računa.

Obavezno uzmite potvrdu o reklamaciji - po Zakonu o zaštiti potrošača ("Sl. glasnik RS", br. 62/2014, 6/2016 - dr. zakon i 44/2018 - dr. zakon), prodavac je dužan da vodi knjigu reklamacija i da vam izda potvrdu da ste reklamirali robu. Prodavac je dužan da se o vašem zahtevu izjasni u roku od osam dana od dana kada je izjavljena reklamacija. Ukoliko vam ne odgovori u roku od osam dana - obratite se Tržišnoj inspekciji uz dostavu potvrde. Prodavac je dužan da prihvaćenu reklamaciju reši u roku od 30 dana od dana podnošenja reklamacije. U prvih šest meseci imate pravo da vam trgovac zameni ili popravi robu ili vrati novac u iznosu koji ste platili. Popravka robe je moguća samo uz vašu izričitu saglasnost.

Važno je da potrošači znaju da se ovo pravilo primenjuje u periodu od dve godine od trenutka kada su preuzeli robu.

Naručila sam preko neke stranice na "Fejsbuku" posuđe za koje je trgovac tvrdio da je porcelansko. Stigla je pošiljka u kojoj nije ono posuđe koje sam naručila, ni dezen ni kvalitet. Odmah sam pozvala broj telefona koji je bio istaknut, ali se niko nije javljao. Probala sam još nekoliko puta, ali je na kraju broj prestao da zvoni, a korisnik postao nedostupan. Da li sam prevarena i mogu li da prijavim ovog trgovca inspekciji?

ODGOVOR:

Ukoliko ste robu kupili od pravnog lica, u tom slučaju se primenjuje Zakon o zaštiti potrošača i imate pravo da reklamirate robu koja je nesaobrazna ugovoru. Ukoliko nije prošao rok od 14 dana, možete da vratite robu bez navođenja ikakvih razloga. Međutim, ukoliko je roba kupljena od fizičkog lica, u tom slučaju se ne primenjuje Zakon o zaštiti potrošača i vaša prava možete ostvariti jedino u odgovarajućem sudskom postupku.

Izvor: Vebsajt Politika, 05.02.2020.
Naslov: Redakcija