Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBE O MONITORINGU KVALITETA DERIVATA NAFTE I BIOGORIVA I O OBELEŽAVANJU (MARKIRANJU) DERIVATA NAFTE: Predviđeno je da inspekcija može proveravati poreklo goriva u rezervoarima transportnih preduzeća, preduzetnika i poljoprivrednih gazdinstava. Ukoliko se u rezervoaru pronađe gorivo nelegalnog porekla, odnosno ono u kojem koncentracija markera nije odgovarajuća, propisane su kazne od 50.000 do 2.000.000 dinara i zabrana rada do tri godine


 Prevoznici robe, ali i putnika od 2. februara 2017. godine moraju da otvore svoj rezervoar - i za proveru tržišnoj inspekciji. Dva podzakonska akta Uredba o monitoringu kvaliteta derivata nafte i biogoriva ("Sl. glasnik RS", br. 97/2015, 5/2017 i 8/2017 - ispr.) i Uredba o obeležavanju (markiranju) derivata nafte ("Sl. glasnik RS", br. 51/2015 i 5/2017), tada su stupila na snagu.

Glavne izmene su što inspektori sada mogu da proveravaju gorivo u samim rezervoarima firmi i preduzetnika, a ne samo kod trgovaca na pumpama.

Nova regulativa se najviše odnosi na kontrolu kamiona, autobusa i poljoprivrednih mašina, jer su inspektori uočili sve veće zloupotrebe u nabavci goriva koje kupuju firme za transport ili gazdinstva.

- Sve firme i preduzetnici, ali i poljoprivrednici koji kupuju velike količine goriva, imaju pravo na povraćaj PDV i akcize, ali smo tokom 2016. godine uvideli da jedan deo njih kupuje neregularno, švercovano gorivo iz okolnih zemalja - objašnjava Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije. - Druge opcije su i kupovina različitih gasnih ulja, zatim kradeno gorivo iz kamiona u tranzitu, iz vagona, barži, a veliki problem nam zadaje i prodaja goriva od "vrata do vrata", kojom se bave nezvanični distributeri. Sada ćemo moći da kontrolišemo gorivo u samom vozilu i svi prevoznici će morati da imaju derivate sa određenim prisustvom markera, koji nam garantuju da se radi o ispravnom gorivu.

Druga uredba odnosi se na monitoring, odnosno na sam način uzimanja uzorka. Sada je određen rok od četiri dana od momenta uzimanja uzorka do dobijanja analize.

Sve pumpe u Srbiji u narednih 15 dana moraju da dostave spisak svojih maloprodajnih objekata, još jedna je novina Tržišne inspekcije.

- Ne radi se samo o novim pumpama, nego o apsolutno svim objektima u zemlji - dodaje Slaviša Petković iz Tržišne inspekcije.

Izvor: Vebsajt Novosti, M. L. J., 07.02.2017.
Naslov: Redakcija