Zastava Bosne i Hercegovine

GRAD NIŠ: Eksproprijacija zemljišta na trasi na kojoj će biti građena železnička obilaznica oko Niša započeće na jesen 2017. godine, a vlasnici zemljišta za kvadrat će dobiti između 300 i 5.000 dinara. Vlada RS već je donela Odluku o proglašenju javnog interesa, tako da će graditelji obilaznice moći da uđu u privatne posede i u slučaju da vlasnici poseda vode sudski spor sa državom oko visine isplaćene naknade za eksproprijaciju


Eksproprijacija zemljišta na trasi na kojoj će biti građena železnička obilaznica oko Niša započeće na jesen, a vlasnici zemljišta dobiće za kvadrat između 300 i 5.000 dinara, rekao je koordinator Radne grupe Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ljubivoje Slavković.

Slavković navodi da će za zemljište biti isplaćivana cena koje priznaju republička Poreska uprava i nadležni sudovi, a koja će zavisiti od toga u kojoj se gradskoj zoni zemljište nalazi i da li je reč o poljoprivrednom zemljištu ili ne.

Vlada Republike Srbije spremna je da za eksproprijaciju zemljišta utroši maksimalno 14 miliona evra i ova sredstva već su obezbeđena u republičkom budžetu.

"Grad Niš izdvojio je 15 miliona dinara za izradu projekta preparcelacije zemljišta na trasi kojom prolazi obilaznica, ali i za druge administrativne poslove koji biti rađeni prilikom imovinske pripreme zemljišta", naglasio je Slavković.

Vlada Republike Srbije već je donela Odluku o proglašenju javnog interesa, tako da će graditelji obilaznice moći da uđu u privatne posede i u slučaju da vlasnici poseda vode sudski spor sa državom oko visine isplaćene naknade za eksproprijaciju, podseća Slavković.

Gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, rekao je da će obilaznica dužine 22 kilometra biti građena na području površine 90 hektara.

"Privatni vlasnici, njih oko 2.200, na tom potezu imaju skoro 1.800 parcela ukupne površine 34 hektara", rekao je Bulatović.

Eksproprijacija zemljišta bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude završena krajem 2018. godine, da bi se odmah potom krenulo i u gradnju obilaznice.

Gradski čelnici kažu da će za izgradnju obilaznice biti potrebne dve godine i oko 90 miliona evra.

Izvor: Vebsajt N1, 08.02.2017.
Naslov: Redakcija