Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POROĐAJ KOD KUĆE NIJE REGULISAN POZITIVNIM PROPISIMA: PROBLEMI SE JAVLJAJU KADA JE POTREBNO PRIJAVITI DETE, JER BEZ POTVRDE O ROđENJU NEMA NI PRIJAVE DETETA U MATIčNE KNJIGE. PORED TOGA POTREBNI SU I SVEDOCI


Porođaji kod kuće sve manje su retkost. Razlozi zbog kojih se buduće majke odlučuju na taj korak su različiti – od boljeg ugođaja, mogućosti prisustva porodice, do različitih verovanja u vezi sa dolaskom mališana na svet. Zvanična medicina je po tom pitanju isključiva – jedino mesto za porođaj je porodilište. Ali je svoje prste umešala i birokratija – porodite se gde želite, ali kako ćete prijaviti dete?

Bez potvrde o rođenju, roditelji ne mogu prijaviti dete. Upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine (Betanija), Dragan Stajić, kaže da potvrdu može izdati onaj ko vrši porođaj, dok se dete nosi na pregled u Dečiju bolnicu.

Pozitvni propisi ne zabranjuju porođaj kod kuće, ali bez dokumentacije nema ni prijave u matičnu knjigu rođenih. Pored toga, kažu matičari, potrebni su i svedoci.

"Vrši se saslušaje svedoka koji su prisustvovali samom toku porođaja, ko je presekao pupčanu vrpcu, dakle u zapisnik se unose njihove izjave i na osnovu toga se izdaje rešenje za upis u matičnu knjigu rođenih", kaže matičarka Biljana Dragin.

U Novom Sadu se prijavi oko 10-oro dece godišnje koja su rođena kod kuće. Ukoliko se odlučite na taj korak, važno je da znate da na ovim prostorima u tim uslovima ne možete dobiti stručnu pomoć. Majke koje su to doživele, kažu da je iskustvo neponovljvo, a sam čin rađanja neuporedivo lakši. Doktori sa druge strane upozoravaju na to da porodilje na taj način rizikuju i svoj život i život novorođenčeta. A birokratija je tek peta priča.

Izvor: Vebsajt RTV, Vesna Spasojević, 08.02.2016.
Naslov: Redakcija