Zastava Bosne i Hercegovine

SINDIKAT GRAĐEVINARA TRAŽI ZAKONSKO REGULISANJE UPUĆIVANJA RADNIKA U INOSTRANSTVO: UTVRDITI MINIMUM PRAVA I OBAVEZA GRAđEVINSKIH RADNIKA U POGLEDU USLOVA RADA, SMEšTAJA I BEZBEDNOSTI NA RADU


Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije zatražio je danas od Vlade Srbije i udruženja poslodavaca da se upućivanje građevinskih radnika na rad u inostranstvo reguliše zakonom ili kolektivnim ugovorom.

U saopštenju povodom pogibije šest građevinskih radnika iz Srbije u požaru na gradilištu u Sibiru, Sindikat zahteva zakonsku regulativu kojom bi se utvrdili minimumi prava i obaveza građevinskih radnika u pogledu uslova rada, smeštaja i bezbednosti na radu.

Sindikat zahteva i da se oduzmu licence i zabrani rad u građevinarstvu svima koji ne poštuju zakone i koji žele da, kako je istaknuto, "na muci i znoju građevinskih radnika brzo dođu do bogatstva".

Sindikat radnika građevinarstva i IGM Srbije zahteva od Vlade, resornih ministarstava, kao i inspekcijskih i pravosudnih organa da hitno utvrde odgovornost pojedinaca i institucija koji su doveli do tragedije.

Navodi se da se život građevinskih radnika iz Srbije "još jednom pokazao kao manje ili skoro nimalo vredan u odnosu na ʻgladʻ za profitom i sticanjem materijalnih vrednosti novokomponovane plejade srpskih i svetskih kapitalista, koji se prema životima građevinskih radnika odnose kao prema potrošnoj robi".

Sindikat radnika građevinarstva očekuje da Vlada Srbije povodom tragedije u Sibiru proglasi Dan žalosti.

Izvor: Sputnik, 09.02.2015.