Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ORGANIZACIJA SUDIJSKIH DANA JASNO DEFINISANA NOVIM SUDSKIM POSLOVNIKOM ČIJE SE USVAJANJE USKORO OČEKUJE


Ministarstvo pravde i državne uprave u narednih mesec i po dana doneće novi Sudski poslovnik koji će jasnije, preciznije i više obavezujuće predvideti organizaciju sudijskih dana tamo gde je to potrebno, kako bi to skratilo put građanima iz manjih mesta koja nemaju sud ili sudsku jedinicu u mesta koje to imaju, rekao je ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Selaković je istakao da je funkcionisanje Osnovnog suda u Požegi, koji pokriva teritorije Arilje, Kosjerić i Požegu, primer izuzetno dobro organizovanog koncepta rada suda i to najviše zahvaljujući dobroj sudskoj upravi i predsedniku suda. Takođe, on je dodao da se tokom sudijskog dana susreo sa v.f. predsednikom Osnovnog suda iz Požege, sudijama kao i sa administrativnim osobljem i da je Osnovni sud u Požegi primer i svim ostalim sudovima u Srbiji kako treba da organizuju sudijske dane.

"Građani Arilja će i dalje moći da svoja dokumenta predaju i overavaju u sudskoj kancelariji koja funkcioniše u Arilju, a tokom sudijskih dana moći će da dolaze na ročišta", rekao je Selaković i dodao da će građani Arilja na ovakav način biti blizu pravdi.

Selaković je podsetio da će od 1. septembra 2014. godine početi primena Zakona o javnim beležnicima, a nakon formiranja nove skupštinske većine, Ministarstvo pravde i državne uprave će Skupštini uputiti oko 20 zakona koji pokrivaju kako oblast državne uprave, tako i pravosuđa i borbe protiv korupcije. Takođe, on je dodao da je pripremljen i Zakon o izmenama i dopunama zakona o vanparničnom postupku koji je ključan za otpočinjanje funkionisanja javnobeležničke delatnosti.

Izvor: Vebsajt Ministarstva pravde i državne uprave, 9.2.2014.