Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MOGUĆE OSNIVANJE NOVOG SUDA ZA ZLOČINE KOJI BI PRIMENJIVAO DOMICILNO PRAVO A SUDILE BI MEĐUNARODNE SUDIJE


"Imamo informacije iz naših kontakata sa međunarodnim akterima da će biti formiran ad hok tribunal koji bi ispitivao zločine na teritoriji Kosova i primenjivao domicilno pravo a sude međunarodne sudije i bio bi izmešten verovatno negde u Evropu, jer je reč o specijalnom istražnom timu Euleksa", rekao je Vekarić Radio-televiziji Srbije.

Vekarić nije precizirao da li primena domicilnog prava znači da će biti primenjeni zakoni Srbije ili oni koji sada važe na Kosovu.

Vekarić je naveo da je najava osnivanja suda dobra i da je politički ambijent u poslednje vreme omogućio da se o tome govori.

"Mandat tužioca Klinta Vilijamsona je znatno širi, on tretira otmice, ubistva i trgovinu organima odnosno počinioce zločina ", rekao je Vekarić.

"Martijev izveštaj je izuzetno ozbiljan, kao i izveštaj Žana-Šarla Gardeta u kojem se pominje zaštita svedoka i prvi zadatak Vilijamsonove ekipe bio bi da obezbedi svedoke u eventualnom postupku koji će se voditi pred nekim međunarodnim tribunalom", rekao je Vekarić.

Izvor: Tanjug