Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREISPITIVANJE ODLUKE UPRAVNOG SUDA


Opština Trstenik zahtevaće od Vrhovnog kasacionog suda da preispita odluku Upravnog suda u Kragujevcu prema kojoj je odbijena tužba koju je ta opština podnela protiv nadležnog Ministarstva zbog produženja prava preduzeću "Srbija nikl" za istraživanje nikla na teritoriji Trstenika.

Predsednik opštine Trstenik, najavljujući taj zahtev, pojasnio je da je Upravni sud u Kragujevcu odbio tužbu te opštine, jer je "podneta od lica koje nema aktivnu legitimaciju za podnošenje tužbe".

Kako on tvrdi, to znači da Upravni sud smatra da opština Trstenik nema pravo da u ovom procesu podnese tužbu i da nema pravo da štiti interese svojih građana.

"Ja zaista ne želim da vršim bilo kakav pritisak na sudstvo. Ono treba da bude nezavisno, ali postavljam pitanje da li je moguće da jedna opština nema pravo da štiti interese svog stanovništva", upitao je.

On je podsetio da je Skupština Opštine Trstenik u septembru 2012. godine donela jednoglasnu odluku kojom se zabranjuju bilo kakve istražne radnje na teritoriji te opštine, dodajući da očekuje da se obustave bilo kakva istraživanja nikla na toj teritoriji.

U saopštenju Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja precizirano je da je tužba protiv ministarstva odbačena, rešenjem Upravnog suda u Kragujevcu, od 23. januara ove godine.

Opština Trstenik podnela je tužbu protiv tog ministarstva zbog produženja istražnog prava preduzeću Srbija Nikl, za izvođenje geoloških istraživanja nikla i kobalta i pratećih metala na području Ruđinci -Veluće u opštinama Vrnjačka Banja i Trstenik.

Preduzeće Srbija nikl je podnelo zahtev Ministarstvu za produženje odobrenja za izvođenje geoloških istraživanja rude nikla na tom području u naredne dve godine, a na osnovu prethodno dobijenog odobrenja Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja je 16. oktobra 2013. godine, odobrilo nastavak tih istraživanja Srbija niklu, sa rokom važenja do 16. oktobra 2015. godine.

Izvor: Tanjug