Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZADRUGAMA: Istekao rok za upis zadružne svojine. Ukoliko zadruge i zadružni savezi to nisu učinili, na toj zadružnoj imovini nadležni organ će po službenoj dužnosti upisati pravo javne svojine RS


Rok zadrugama i zadružnim savezima u Srbiji da podnesu zahtev za upis zadružne svojine na nepokretnostima istekao je 7. januara 2019. godine.

Reč je objektima i zemljištu koji su na dan stupanja na snagu Zakona o zadrugama ("Sl. glasnik RS", br. 112/2015) upisani kao društvena ili javna svojina, a na koje zadruge ili zadružni savezi polažu određena prava.

Ukoliko to nisu učinili do sada, na toj zadružnoj imovini nadležni organ će po službenoj dužnosti upisati pravo javne svojine Republike Srbije.

"Zakonski rok, 7. januar, nije rok za okončanje postupka upisa zadružne svojine, već za podnošenje zahteva nadležnom organu za upis prava na nepokretnosti", saopštilo je ranije Ministarstvo privrede.

Sa druge strane, naveli su, za zadruge i zadružne saveze koji vode upravni ili sudski postupak, uključujući postupke po vanrednim pravnim lekovima, u vezi sa vraćanjem imovine, važi drugačiji rok.

Oni su dužni da u roku od tri godine od dana pravnosnažnog okončanja postupka, podnesu zahtev za upis zadružne svojine za imovinu nad kojom je utvrđeno pravo vlasništva zadruge, odnosno, pravo zadruge na povraćaj imovine.

Izvor: Vebsajt RTV, 06.01.2019.
Naslov: Redakcija