Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O MEĐUBANKARSKIM NAKNADAMA I POSEBNIM PRAVILIMA POSLOVANJA KOD PLATNIH TRANSAKCIJA NA OSNOVU PLATNIH KARTICA: Smanjene provizije za plaćanje karticama


Narodna banka Srbije podseća trgovce i preduzetnike da su provizije za plaćanje karticama smanjene na 0,2 odsto, odnosno šest puta i da to posebno male trgovine treba da iskoriste.

Viceguverner Dragana Stanić podseća da su prema odredbama Zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica ("Sl. glasnik RS", br. 44/2018), poslovne banke dužne klijentima da daju na uvid cenovnik svih platnih usluga i provizija u ponudi.

"Tako da ne morate da poredite one tarifnike banaka koji imaju veliki broj strana i teško su čitljivi za običnog građanina i uporedivi. Vi ćete sada imati uporedive obrasce identične za svaku banku gde će po istom redosledu biti izložene najčešće korišćene usluge, jednostavno ćete uzeti te obrasce, otići na sajt Narodne banke i to uporediti", kaže Stanićeva.

Prema njenim rečima, izveštaj o naknadama i kamatama dobijaće se i na godišnjem nivou, gde će se tačno videti koliko i po kojoj usluzi je banka naplatila u toku te kalendarske godine.

Izvor: Vebsajt RTS, 04.01.2019.
Naslov: Redakcija