Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O SMANJENJU RIZIKA OD KATASTROFA I UPRAVLJANJU VANREDNIM SITUACIJAMA: Dobrovoljni vatrogasci ubuduće će moći da budu samo oni koji su obučeni i spremni da gase požare


Dobrovoljni vatrogasci ubuduće će moći da budu samo oni koji su obučeni i spremni da gase požare. To je ishod javne rasprave o Nacrtu zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama. Prvi put će dobrovoljna vatrogasna društva imati svoj propis, a država će ubuduće ulagati više u one koji imaju formirane jedinice za gašenje požara.

Igor Putnik učestvuje u radu Dobrovoljnog vatrogasnog društva u selu Elemir kod Zrenjanina više od 12 godina. Odavno ne broji na koliko je intervencija učestvovao, a svaka je slična u prvoj fazi kada dobije poziv za pomoć.

Kreće se, kaže, užurbano, trčećim korakom. "Ponekad bude i poplašeno. Sve zavisi kakva je intervencija, da li je opasno, nije, šta gori. Ako je kuća onda idemo što brže", priča Igor.

Uz Elemir se nalaze kompleksi NIS-a, "Srbijagasa" i Fabrike kaučuka. Zato su vatrogasci dobrovoljci uvek na usluzi kolegama.

"Imali smo priliku da vatrogasno vozilo u Kaučuku bude u kvaru, pa smo za to vreme dok je njihovo vozilo bilo u kvaru, pošto su oni daleko ugroženiji nego selo, nekoliko dana dali njima vozilo na upotrebu, sa našim ljudima. Intervenisali smo više puta u okolini Fabrike kaučuka kad je bilo sitnijih požara", ističe komandant dobrovoljnih vatrogasaca Vojvodine Ljubomir Radulović.

Za novi zakon biće bitno angažovanje na gašenju požara. Tako je, na primer, 23 društva u Zrenjaninu imalo u 2017. godini 226 intervencija.

"Sva ona dobrovoljna vatrogasna društva koja se bave gašenjem požara imaće od strane države sve. Oni koji se bave uspomenama, neće biti registrovani. Predloženo je od strane države da se mi dobrovoljni vatrogasci jedini bavimo obukom građana i stanovništva. Zašto mi? Zato što imamo vatrogasne sprave, pribor i opremu", kaže sekretar Vatrogasnog saveza Zrenjanina Dragan Jajić.

Sve izvršne jedinice biće registrovane u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Ovaj registar će se voditi da bi se dobrovoljci razdvojili od organizacija sličnog imena, a koja ne gase požare.

Izvor: Vebsajt RTS, Mile Novaković, 08.01.2018.
Naslov: Redakcija