Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O NACIONALNOM PROGRAMU OČUVANJA I UNAPREĐENJA SEKSUALNOG I REPRODUKTIVNOG ZDRAVLJA GRAĐANA REPUBLIKE SRBIJE: Za finansiranje predviđenih aktivnosti 2018. godine iz državnog budžeta biće izdvojeno milion, a sledeće dva miliona dinara


Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o nacionalnom programu očuvanja i unapređenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja građana Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 120/2017) čiji je cilj smanjenje broja neželjenih trudnoća i abortusa, saznaje "Blic".

Razlog za usvajanje ovog dokumenta je neslavna statistika koja pokazuje da u Srbiji samo 18,4 odsto žena koristi modernu i efikasnu kontracepciju, dok se čak 40 odsto oslanja na tradicionalne načine zaštite, odnosno metodu prekinutog snošaja i brojanje plodnih dana, koje su krajnje nepouzdane. Zbog toga se, prema podacima Ujedinjenih nacija, nalazimo u grupi zemalja kod kojih je i dalje izražen veliki broj neželjenih trudnoća i abortusa, posebno kod maloletnica, što je upozorenje da ne postoje sistemske mere edukacije stanovništva.

A da nešto ne štima pokazuju i podaci po kojima su i svet i Evropa daleko ispred nas. Primera radi, zapadnoj Evropi samo tri odsto žena se od neželjene trudnoće štiti prekidom snošaja ili računanjem plodnih dana, a preko 65 odsto je usmereno ka modernim i efikasnim sredstvima kontracepcije. Zato je i broj neplaniranih trudnoća i abortusa drastično manji.

Iz Nemanjine 11 tvrde da je situacija u Srbiji obrnuta, zbog čega su definisane sistemske mere edukacije.

Veliki broj mladih nema elementarna saznanja o anatomiji i fiziologiji reprodukcije, a njihovo poznavanje kontracepcije i polno prenosivih infekcija je oskudno i opterećeno nizom predrasuda. Jedan od razloga za takvo stanje je to što pitanje vaspitanja mladih za bezbedno seksualno i reproduktivno ponašanje ne postoji, pa su najčešći izvori njihovog informisanja vršnjaci, mediji i internet.

Ova Uredba to treba da promeni, odnosno da edukaciju podigne na viši nivo.

Ne postoji seksualno obrazovanje u školama, a roditelji se ustežu da o seksu pričaju sa svojom decom. Zato i raste broj neplaniranih trudnoća i abortusa kod devojčica od 16 godina, pa u ukupnom prekidu trudnoća one učestvuju sa čak sedam odsto. To je alarmantan podatak pa će se u sistem edukacije uključiti svi, od Ministarstva zdravlja, preko medicinskih fakulteta, obrazovnih institucija... U taj sistem uključiće se i m-zdravstvene tehnologije koje podrazumevaju korišćenje mobilnih telefona za pružanje saveta o seksualnoj i zdravstvenoj zaštiti od strane lekara. Otkloniće se i medicinska ograničenja za korišćenje kontracepcije. Sve to ima za cilj da se koriste moderna i efikasna sredstva kontracepcije kako bi se populacija zaštitila od neželjenih trudnoća.

Stručnjaci tvrde da je ovo dobar potez Vlade.

- Seksualno obrazovanje mora da se uvede u osnovne škole. Roditelji ne edukuju svoju decu, pa je seks u našem društvu tabu. To nije normalno, kao ni to da nam deca rađaju decu - kaže ginekolog Milena Lazarević.

- Usvojen je dokument koji ima za cilj unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja stanovništva. Za realizaciju mera planiran je i novac za institucije koje su nosioci aktivnosti - kažu u Vladi.

Izvor: Vebsajt Blic, Slađana Vukašinović, 05.01.2018.
Naslov: Redakcija