Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O SEDIŠTIMA I PODRUČJIMA SUDOVA I JAVNIH TUŽILAŠTAVA: FORMIRANI BEOGRADSKI SUDOVI


U Beogradu su formirana tri nova osnovna suda proizašla iz Prvog osnovnog suda u Beogradu i u toku je raspodela predmeta po sudijama.

Sudija Ivana Ramić iz Prvog osnovnog suda u Beogradu rekla je Tanjugu da su prvog radnog dana sudova u 2014. godini, održane sednice svih sudija Prvog, Drugog i Trećeg osnovnog suda.

"Sudije su raspodeljene u odeljenja prema materijama koje sude, a formirana su i sudska veća. Na te odluke sudije imaju pravo da izjave prigovor predsedniku Višeg suda u Beogradu", navela je Ramić.

Ona je ukazala da će krivične predmete u Palati pravde u Savskoj ulici, suditi sudije iz sva tri suda.

Parnični predmeti za sva tri suda će se suditi u zgradi u Ustaničkoj ulici 14, a vanparnična, izvršna i ostala materija sudiće se u zgradi suda u Novom Beogradu, takođe za sva tri suda.

Prema rečima Ramićeve, sudske službe za prijem pismena rade normalno.

Prema najavama nadležnih za "selidbu sudova" prva suđenja će biti zakazana već od 20. januara.

Prema novoj sudskoj mreži predviđenoj Zakonom o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava ("Sl. glasnik RS", br. 101/2013) Prvi osnovni sud u Beogradu od 1. januara 2014. je nadležan za teritoriju gradskih opština Vračar, Zvezdara, Palilula, Savski venac i Stari grad.

Drugi osnovni sud u Beogradu je nadležan za Voždovac, Grocku, Rakovicu i Čukaricu, a Treći osnovni sud za Zemun, Novi Beograd i Surčin.

Inače, osnovni sudovi su od 1. januara biti vraćeni u 32 grada, a sudske jedinice ostale su samo u manjim mestima i rade van sedišta sudova.

Naselja koja su ostala bez sudske jedinice imaće prijemne kancelarije u kojima će se obavljati poslovi prijema pismena i overavanja isprava i potpisa.

Izvor: Tanjug, 9.1.2014.