Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODGOVOR PORESKE UPRAVE ZAŠTITNIKU GRAĐANA


Poreska uprava Srbije saopštila je danas, povodom tvrdnji Zaštitnika građana Saše Jankovića da nije postupano po njegovoj preporuci, da se odluka Ustavnog suda Srbije o neustavnosti odredbe Zakona o visini stope zatezne kamate, u delu kojim se kamata obračunava komfornom metodom, ne tiče Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

U odgovoru Poreske uprave na saopštenje Jankovića da građanima nije vraćen novac uzet na osnovu obračuna kamate na kamatu, navodi se da je Zaštitnik građana u novembru 2012. godine obavešten na koji zakon se odnosi odluka Suda.

Uprkos činjenici da se ta odluka ne odnosi na poreske zakone koje primenjuje Poreska uprava, Zaštitnik građana u maju 2013. godine utvrđuje da Ministarstvo finansija i Poreska uprava postupaju nepravilno jer ne "prate odluke Ustavnog suda i ne preduzimaju potrebne aktivnosti".

Poreska uprava istog meseca, rukovodeći se načelom zakonitosti u radu, obaveštava Zaštitnika građana da je od Ustavnog suda zatraženo mišljenje povodom odluke o poništavanju odredbe Zakona o visini stope zatezne kamate, sa molbom da Ustavni sud precizira da li se ta odluka odnosi i na zakone koje primenjuje Poreska uprava.

Ustavni sud je u junu dostavio zvanično mišljenje u kojem piše: "Ustavni sud ne stvara normu, već je isključivo nadležan da ukida postojeću normu i odluka Ustavnog suda ima pravno obavezujuće dejstvo samo u odnosu na propis koji je bio predmet ocenjivanja".

Poreska uprava je to mišljenje prosledila Zaštitniku građana i obavestila ga da se odluka Ustavnog suda odnosila isključivo na član 3. stav 1. Zakona o visini stope zatezne kamate i da sa zakonskim odredbama koje primenjuje Poreska uprava, prema mišljenju samog Ustavnog suda, ta odluka nema nikakvo pravno dejstvo.

Ministarstvo i Uprava obavestili su Zaštitnika građana da je na inicijativu Poreske uprave promenjen komforni metod obračuna kamata i da se novi princip obračuna primenjuje od 1. januara 2011. godine, dakle pre nego što je Ustavni sud svojom odlukom poništio odredbu iz Zakona o visini stope zatezne kamate.

Eventualna retroaktivna primena odredbi bilo bi nezakonito postupanje Poreske uprave, navodi se u saopštenju.

Izvor: