Zastava Bosne i Hercegovine

USTAVNI SUD RS: Snežana Marković ponovo izabrana na funkciju predsednika Suda, na koju će stupiti 26. januara 2023. godine


Ustavni sud je doneo odluku da se za predsednika Ustavnog suda bira sudija Ustavnog suda Snežana Marković, na tri godine. Izabrani predsednik Ustavnog suda stupa na funkciju 26. januara 2023. godine. Ova odluka biće objavljena u “Službenom glasniku Republike Srbije”.

U predlogu sudija Ustavnog suda za kandidata za izbor predsednika se, pored ostalog, ističe da je sudija Marković kao predsednik Ustavnog suda u prethodnom trogodišnjem periodu iskazala visoke profesionalne i organizacione sposobnosti u rukovođenju radom Ustavnog suda. Posebno su istaknute aktivnosti predsednice Marković koje je preduzimala u vreme pandemije korona virusa, čime je obezbeđena zaštita zdravlja kako sudija i svih zaposlenih, tako i učesnika u postupcima pred Ustavnim sudom. Kako je navedeno, sve preduzete mere omogućile su da Ustavni sud, uz delimične modifikacije načina rada, i u vreme pandemije radi bez prekida. U predlogu je istaknuto da je vođenje Ustavnog suda u najtežim uslovima njegovog rada i delovanja nepobitna potvrda izuzetnih organizacionih sposobnosti i odgovornog profesionalnog rukovođenja radom Ustavnog suda.

Kada je reč o stručnim kvalitetima, u predlogu se ističe da je, nakon svega četiri meseca od izbora za sudiju Ustavnog suda, sudija Snežana Marković preuzela vođenje II Malog veća i da je, tokom gotovo šest godina, kao predsednik Malog veća, uspostavljajući dobru profesionalnu i kolegijalnu saradnju sa sudijama, a takođe i sa Stručnom službom Ustavnog suda, svojim stručnim, savesnim i odgovornim odnosom prema rešavanju ustavnosudskih predmeta, doprinela ukupnoj delotvornosti rada Ustavnog suda. Kako ističu predlagači, stručno iskustvo sudije Marković, posebno u građanskopravnoj materiji, značajno je došlo do izražaja i kroz njen rad u II Odboru za ustavne žalbe iz oblasti građanskog prava, čiji je predsednik još od maja 2019. godine.

U predlogu sudija je zaključeno da iskazane organizacione sposobnosti, stručnost i dobar profesionalni odnos sa kolegama sudijama i zaposlenima u Stručnoj službi Ustavnog suda, predstavljaju više nego dovoljnu preporuku da će sudija Snežana Marković, ponovnim izborom na funkciju predsednika Ustavnog suda, nastaviti da ovu funkciju obavlja sa uspehom i odgovorno, obezbeđujući kontinuitet u radu Ustavnog suda.

Predsednica Marković se sudijama zahvalila na ukazanom poverenju ponovnim izborom na funkciju predsednika Ustavnog suda, na dosadašnjoj profesionalnoj i kolegijalnoj saradnji i istakla da će funkciju predsednika Ustavnog suda nastaviti da obavlja odgovorno i posvećeno, sa velikim ličnim i profesionalnim zadovoljstvom, u cilju daljeg jačanja položaja Ustavnog suda, jačanja stručnih kapaciteta Suda, povećanja efikasnosti u radu i očuvanja Ustavom proklamovanih vrednosti kroz stavove koje Ustavni sud izražava u svojim odlukama o različitim ustavnopravnim pitanjima.

Izvor: Vebsajt Ustavnog suda, 08.12.2022.
Naslov: Redakcija