Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O UPRAVLJANJU OTPADOM: Recikleri pozdravljaju unapređenje propisa za razvoj industrije otpada


Udruženje reciklera Srbije pozdravilo je najavljene izmene i dopune Zakona o upravljanju otpadom ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009, 88/2010, 14/2016 i 95/2018 - dr. zakon), ocenivši da će tako doći do otklanjanja nedostataka trenutnih zakonskih rešenja i stvoriti preduslove za dalji razvoj industrije posebnih tokova otpada.

Predsednik udruženja Nikola Egić istakao je da je Ministarstvo zaštite životne sredine, tokom javne rasprave, prihvatilo većinu predloga koja je došla od predstavnika ove industrije.

- Prihvatanje pokazuje postojanje dijaloga između privrede i resornog ministarstva. U dugogodišnjoj primeni važećeg zakona pokazali su se njegovi brojni nedostaci, zbog čega se nadamo da se u nastavku zakonodavne procedure mogu rešiti i dodatna otvorena pitanja, koja se tiču same industrije, ali i procedura i nadležnosti različitih nivoa vlasti. Rešavanje ovih pitanja, zajedno sa najavljenim izmenama, koje se odnose i na uređivanje postupka isplate podsticaja za zbrinjavanje posebnih tokova otpada, mogu stvoriti preduslove za narednu fazu razvoja naše industrije i nastavak njenog kontinuiranog rasta - rekao je Egić.

Prema podacima Udruženja reciklera Srbije, tokom devet meseci ove godine zbrinuto je preko 97.000 tona posebnih tokova otpada.

- Posle mnogo godina nestabilnosti, drugu godinu zaredom su blagovremeno plaćena sredstva za tretman opasnog otpada. Rezultati industrije posebnih tokova otpada u prva tri kvartala oslikavaju kako stabilno finansiranje i predvidivo poslovanje dovode do pozitivnih rezultata. Najznačajnije je da država na ovaj način obezbeđuje zbrinjavanje otpada u skladu sa zakonom i evropskim standardima, čime se sprečava nekontrolisano ispuštanje toksičnih materija u životnu sredinu. To predstavlja najbolji način brige za javno zdravlje naših građana i životnu sredinu uopšte - rekao je Egić i dodao da je ove godine zabeležen rast zaposlenosti od devet procenata, te reciklažna industrija upošljava više od 15.000 ljudi.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, 06.12.2022.
Naslov: Redakcija