Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O VODAMA: Preveliki broj plutajućih objekata ugrožava funkcionisanje grada Beograda


Plutajući objekti koji su povezani sa obalom u ingerenciji su Grada Beograda i na njih se primenjuje Zakon o vodama ("Sl. glasnik RS", br. 30/2010, 93/2012, 101/2016, 95/2018 i 95/2018 - dr. zakon) i sve gradske odluke koje se tiču uređenja ove oblasti, izjavio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

Povodom protesta jednog dela građana zbog objavljenog oglasa za prikupljanje pismenih ponuda za zakup vodnog zemljišta u javnoj svojini na teritoriji Beograda, on je ocenio da je osnovni cilj ovog konkursa da se obale Save i Dunava urede.

“Prevelik je broj plutajućih objekata i oni ugrožavaju normalno funkcionisanje grada i vizuru na reku. Zato je naša obaveza da se Zakon poštuje i sprovodi. U tom smislu. konkursom su ispoštovani svi akti i pravila, među kojima je udaljenje od petnaest metara između dva plutajuća objekta”, naveo je Stojčić.

Precizirao je da se taj segment odnosi na bezbednost ljudi koji dolaze na plutajuće objekte, ali i drugih građana koji prolaze tuda, a određen je i izgled i na taj način došlo se do manjeg broja plutajućih objekata, odnosno primerenog broja, što u krajnjem znači uvođenje reda u ovu oblast. Glavni urbanista podsetio je da je plaćanje naknade obaveza prema Zakonu o vodama, a taj posao poveren je u ovom slučaju Gradu Beogradu.

U čitavom postupku ništa nije preskočeno, a predstoji red, ugovori s Gradom za zakup vodnih površina i konačno plaćanje obaveza. Grad će, s druge strane, u potpunosti ispuniti svoje obaveze, kao što je uređenje Savskog keja, u skladu sa konkursom koji se trenutno odnosi samo na taj deo obale, i legalne priključke za komunalnu infrastrukturu, rekao je Stojčić.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Danas, 06.12.2022.
Naslov: Redakcija