Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Pripremaju se izmene Zakona, u delu koji se odnosi na upravljanje i održavanje stambenih i poslovnih zgrada u svojini više osoba, profesionalnog upravljanja stambenim zajednicama, kao i korišćenja u zakup na neodređeno vreme stanova u svojini građana, zadužbina i fondacija


Nakon četiri godine od donošenja Zakona o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016 i 9/2020 - dr. zakon) i mnogobrojnih nedoumica koje su ga pratile, novoformirano Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture upustiće se u koštac da nađe pravi balans između stanara i upravljanja stambenim zajednicama.

Radna grupa, koja će se baviti izmenama Zakona, biće formirana do kraja godine, a početak njenog rada očekuje se u januaru.

Dosadašnje preplitanje prava i obaveza stanara i upravnika, kao i nadležnosti organa uprave, često je pravilo probleme da se propisi sa papira primene u praksi. Tome svedoči oko 1.500 zahteva građana godišnje za preciziranje odredbi ili postupanje svih odgovornih strana.

- Izmene Zakona će omogućiti još efikasnije upravljanje i održavanje zgrada - navode u Ministarstvu. - Namera nam je da još bolje upoznamo građane sa njihovim pravima i obavezama. Zbog toga ćemo raditi na informisanju javnosti, što će biti predmet nove Nacionalne stambene strategije.

Izmenama će biti dodatno pojašnjeno pitanje inspekcijskog nadzora, koje je često bilo sporno pri rešavanju komšijskih problema. Dosadašnja praksa pokazala je da je bilo mnogo teškoća u tumačenju propisa.

- Kroz četvorogodišnju primenu Zakona ukazala se potreba za izmenama i dopunama delova koji se odnose na upravljanje i održavanje stambenih i poslovnih zgrada u svojini više osoba, profesionalnog upravljanja stambenim zajednicama, kao i korišćenja u zakup na neodređeno vreme stanova u svojini građana, zadužbina i fondacija - kažu u Ministarstvu.

Prema rečima nadležnih, zahvaljujući zakonu građani su postali svesni važnosti upravljanja svojom imovinom.

- Kada je reč o odnosima na nivou komšiluka, negde su problemi isplivali na površinu zbog povećanja transparentnosti celog sistema. U zgradama u kojima je i pre postojala dobra praksa, gde je preovladavala saradnja, Zakon je samo doprineo efikasnijem upravljanju - zaključuju u Ministarstvu.

Inicijativa za izmenu Zakona potekla je od građana i pojedinih udruženja. Kako navode u Ministarstvu, izmene će se zasnivati na razmeni iskustava u sprovođenju propisa od strane organa uprave, Privredne komore, Udruženja profesionalnih upravnika, pa i predstavnika drugih relevantnih udruženja.

Izvor: Vebsajt Novosti, M. Stanojković - G. Novaković, 07.12.2020.
Naslov: Redakcija