Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZA PROMENU USTAVA REPUBLIKE SRBIJE: Kada Narodna skupština RS dvotrećinskom većinom usvoji akta o promeni Ustava, dužna je da potvrdu dobije i od građana na referendumu ako se radi o promeni uređenja vlasti


Do promene Ustava Republike Srbije, koje se tiču uređenja vlasti, ne može doći ako odluke koje Narodna skupština Republike Srbije usvoji dvotrećinskom većinom građani ne potvrde na referendumu, izjavila je profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić.

Komentarišući to što je Vlada Republike Srbije usvojila Predlog za promenu Ustava Republike Srbije, koji se odnosi na sudove i javna tužilaštva, Rakić Vodinelić je ukazala da je u pitanju promena uređenja vlasti i da o tome moraju da se izjasne građani na referendumu.

Ona kaže da ipak nije sigurna da će aktuelna vlast organizovati referendum o ustavnim promenama.

"Pitanje je da li će vladajuća garnitura te ustavne promene predstaviti kao uređenje vlasti, jer oni sudstvo ne smatraju kao ustavnu granu državne vlasti", rekla je Rakić Vodinelić.

Prema njenim rečima, za očekivati je da će aktuelni režim zaobići Ustav i da će usvojiti ustavne promene koje se tiču uređenja vlasti bez izjašnjavanja građana, iako ih na to Ustav obavezuje.

Na pitanje kako će reagovati Evropska komisija (EK) ukoliko dođe do neustavne promene Ustava, Rakić Vodinelić kaže da je EK u poslednjem izveštaju insistirala na ustavnim amandmanima koji se tiču pravosuđa.

"EK se neće baviti procedurom, njih samo interesuju promene koje će omogućiti reformske procese vezane za ispunjavanje aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 23", ocenila je profesorka.

Rakić Vodinelić je podsetila da Član 4. Ustava kaže da uređenje vlasti počiva na podelu vlasti na sudsku, izvršnu i zakonodavnu.

"Ustavom je regulisano i da kad Narodna skupština Republike Srbije usvoji dvotrećinskom većinom akta o promeni Ustava, dužna je da potvrdu dobije i od građana na referendumu ako se radi o promeni uređenja vlasti", objasnila je profesorka.

Dodala je da je za promenu Ustava neophodno da prosta većina od ukupnog broja izašlih građana na referendum potvrdi odluke Narodne skupštine.

Na pitanje da li će predloženi amandmani uticati da sudstvo postane nezavisno, Rakić Vodinelić je ukazala da će tim amandmanima biti omogućen još veći uticaj politike na rad sudova.

"Jedino dobro u tim amandmanima je to što sudije, predsednike sudova i tužioce više neće birati Narodna skupština Republike Srbije nego Visoki savet sudstva i Državno veće tužioca", ukazala je ona.

Međutim, dodala je Rakić Vodinelić, za Visoki savet sudstva i Državno veće tužioca (DVT), po predloženim amandmanima, Narodna skupština bira članove iz redova "istaknutih pravnih stručnjaka", iako se ne zna šta taj termin tačno podrazumeva.

Takođe, podsetila je, prilikom nedavnog izbora DVT "vlast je preko samih tužilaca lobirala za koga treba glasati i u tome je uspela".

Izvor: Vebsajt N1, 05.12.2020.
Naslov: Redakcija