Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OPADA BROJ USVOJENIH ŽALBI PRED USTAVNIM SUDOM


Broj ustavnih žalbi koje građani podnose Ustavnom sudu Srbije raste iz godine u godinu, ali, s druge strane, broj žalbi koje Ustavni sud usvoji i ustanovi povređena prava građana "dramatično opada", neki su od zaključaka studije Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) "Odnos Ustavnog suda i sudske vlasti - stanje i perspektive".

"Ustavna žalba je ubedljivo najčešća pravna forma kojom se građani i institucije obraćaju Ustavnom sudu i ona, u proseku, čini 95 odsto svih predmeta ovog tela. Ipak, više od dve trećine tih predmeta Ustavni sud odbacuje, tj. ne uzima dalje u razmatranje i odlučivanje, čime je ona postala nedelotvorno pravno sredstvo, odnosno sredstvo koje ne vrši svoju osnovnu funkciju", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "zabrinjava podatak da je osam puta veći broj ustavnih žalbi koje građani podnesu Ustavnom sudu od broja žalbi koje Sud usvoji".

U saopštenju je ocenjeno da je osnovna nadležnost Ustavnog suda, ocena ustavnosti i zakonitosti, potisnuta u drugi plan i "gotovo neprimetna" u praksi Suda.

Ustavni sud ne vodi proaktivnu komunikaciju sa javnošću pa je tako navedena studija pokazala da u poslednjih pet godina, Ustavni sud nije organizovao nijednu konferenciju za novinare, niti je, kako se ističe u saopštenju, sudeći prema sadržaju sajta te institucije, izdao saopštenje za medije.

Dodaje se da navedeni podaci ukazuju da je "hitno potrebno ispitati načine i mehanizme odlučivanja Ustavnog suda".

Studiju "Odnos Ustavnog suda i sudske vlasti - stanje i perspektive" izradili su profesori ustavnog prava i pravnici, članovi tog strukovnog udruženja, analizirajući rad tog Suda od 2014. do 2018. godine, odnosno od 2008. do 2014. godine kada je u pitanju odnos Ustavnog suda prema praksi Evropskog suda za ljudska prava.

Izvor: Vebsajt Danas, 04.12.2019.
Naslov: Redakcija