Zastava Bosne i Hercegovine

NARODNA BANKA SRBIJE: Referentna kamatna stopa zadržana na nepromenjenom nivou od 4 odsto


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na sednici održanoj 08. decembra 2016. godine da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,0 odsto.

Izvršni odbor očekuje da će inflacija ostati niska i stabilna i da će se od početka naredne godine kretati u granicama cilja (3,0% ± 1,5 procentnih poena). Inflacija će se u granicama cilja naći zahvaljujući efektima prethodnog ublažavanja monetarne politike, rastu domaće tražnje, kao i postepenom oporavku svetske cene nafte i inflacije u međunarodnom okruženju, pre svega u zoni evra, koja je naš najznačajniji spoljnotrgovinski partner. S druge strane, relativno niski troškovi u proizvodnji hrane još neko vreme će delovati dezinflatorno.

Na oprezno vođenje monetarne politike upućuje i dalje prisutna neizvesnost na međunarodnom finansijskom i robnom tržištu. Kada je reč o međunarodnom finansijskom tržištu, neizvesnost se odnosi na dinamiku normalizacije monetarne politike FED-a i trajanje programa kvantitativnih olakšica Evropske centralne banke, kao i njihov uticaj na globalne tokove kapitala. Ipak, Izvršni odbor je istakao da uspešno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi i smanjenje spoljne neravnoteže doprinose boljim makroekonomskim izgledima naše privrede i povećavaju njenu otpornost na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. januara 2017. godine.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 08.12.2016.
Naslov: Redakcija