Zastava Bosne i Hercegovine

SKGO: GODIšNJE OKUPLJANJE GRADONAčELNIKA I PREDSEDNIKA OPšTINA U BEOGRADU 9. DECEMBRA 2015. GODINE - NA DNEVNOM REDU BIćE I NACRT ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE


Najveće godišnje okupljanje gradonačelnika i predsednika opština i završna konferencija programa EU za razvoj lokalnih samouprava biće održani 9. decembra 2015. godine u u beogradskom "Sava centru" sa početkom u 10 časova, saopštila je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

Na skupu koji, osim predstavnika svih lokalnih samouprava u Srbiji, okuplja visoke predstavnike državnih organa, vladinih i nevladinih organizacija i institucija, diplomatskog kora, donatorskih institucija, razgovaraće se o aktuelnom Nacrtu zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Taj Nacrt zakona je, podseća SKGO, neprihvatljiv za gradove i opštine u Srbiji, jer se predloženim smanjenjem prihoda gradova i opština u iznosu od osam milijardi dinara funkcionisanje lokalnih samouprava i finansiranje osnovnih potreba građana dovodi u pitanje.

Učesnicima skupštine SKGO obratiće se potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, šef Delegacije EU Majkl Devenport i predsednik SKGO i gradonačelnik Niša, Zoran Perišić.

U okviru ovogodišnje Skupštine biće održana završna konferencija "EU Exćange 4" programa, u okviru kojeg je tokom 2,5 godina trajanja urađeno desetine projekata u oblastima strateškog planiranja, programskog i kapitalnog budžetiranja i obezbedio prvo emitovanje municipalnih obveznica javnim plasmanom.

Kroz ovaj program, Evropska unija obezbedila je više od 4,5 miliona evra bespovratne podrške opštinama za ukupno 32 lokalna projekta, čijom realizacijom je značajno unapređen život građana - zatvorene su 82 ilegalne deponije, a sedam lokalnih samouprava i 13.000 domaćinstava je uvelo primarnu selekciju otpada.

Zahvaljujući tom programu, postavljen je pravni okvir za upravljanje imovinom u čak 37 gradova i opština, dok su kada je reč o poljoprivredi osnovane dve zadruge i obezbeđena je značajna podrška opštinama i zadrugama u pripremi mera podsticaja i brendiranja proizvoda.

U okviru aktivnosti u oblasti socijalnih usluga, za 60 odsto je povećan broj korisnika kuće nege, a obezbeđeno je zaposlenje za 205 geronto-domaćica i pomoćnog osoblja.

Tokom sednice će biti održani i redovni izbori za organe SKGO.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 08.12.2015.
Naslov: Redakcija