Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAKIM ALKOHOLNIM PIĆIMA: PRIMENA PROPISA OD 1. JANUARA 2016. GODINE. PREDSTOJI DONOšENJE PODZAKONSKIH AKATA


Zakon o jakim alkoholnim pićima("Sl. glasnik RS", br. 92/2015), koji će početi da se primenjuje 1. januara 2016. godine, regulisao je ovu materiju u skladu sa očekivanjima oko 300 registrovanih proizvođača rakije u Srbiji, ali sada predstoji donošenje podzakonskih akata i pravilnika, rečeno je na konferenciji u Privrednoj komori Beograda.

Predsednik Grupacije proizvođača rakije u okviru Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Beograda, Ivan Urošević rekao je da Grupacija, koja je učestvovala u izradi Zakona, insistira na stvaranju uslova za njegovu potpunu primenu.

To se pre svega odnosi na Registar proizvođača jakih alkoholnih pića koji bi trebalo da bude dostupan javnosti na sajtu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, kako bi u svakom trenutku moglo da se vidi ko ima dozvolu i da li je registrovan, a ko radi u sivoj zoni.

Potrebno je isto tako uvesti imena proizvođača rakije po ugledu na vinske karte u ugostiteljskim objektima, jer se 80 odsto prometa jakih alkoholnih pića odvija u njima, a kad se navede proizvođač nema prevare, istakao je Urošević.

On je naveo da bi podzanonskim aktima trebalo obuhvatiti podrumsku evidenciju i senzorno ocenjivanje rakije.

"Podrumsku evidenciju potrebno je jasno definisati i proizvođačima dati precizne smernice šta je potrebno prijaviti inspekciji, a ne da se to podrazumeva što dovodi do nesporazuma na terenu", rekao je Urošević.

Jedan od zahteva odnosi se na formiranje nacionalne laboratorije, nezavisnog tela za kontrolu kvaliteta i bezbednosti rakije, a u narednom periodu Grupacija će se angažovati na zaštiti geografskog porekla ovog srpskog brenda, rekao je Urošević. 

Izvor: Vebsajt Tanjug, 08.12.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija