Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽAN OKRUGLI STO NA TEMU NOVI PRAVOSUDNI ZAKONI U INTERESU SVIH GRAĐANA - IZAZOVI I REŠENJA


U organizaciji Pravosudne akademije, Udruženja sudija i tužilaca Srbije i Udruženja sudija prekršajnih sudova Srbije i uz podršku delegacije EU u Srbiji u Beogradu je 8.11. održan okrugli sto na temu Novi pravosudni zakoni u interesu svih građana - izazovi i rešenja.

Okrugli sto je otvorio moderator, direktor Pravosudne akademije, Nenad Vujić, pozdravivši sve prisutne i predstavivši učesnike. Ministarka pravde, Maja Popović je tom prilikom rekla da će "konferencija koja se održava doprineti da postupak donošenja pravosudnih zakona bude što transparentniji i inkluzivniji, što je pohvalila i Venecijanska komisija u nedavno usvojenom mišljenju o sudskim zakonima." Kako je ministarka navela u tom mišljenju se ukazuje da pravosudni zakoni zajedno sa promena Ustava koje su građani Srbije nedavno potvrdili na referendumu imaju potencijal da dovedu do značajnih pozitivnih promena u srpskom pravosuđu i kako su radni tekstovi zakona dobro struktuirani, jasno napisani i obuhvataju sve suštinske tačke koje treba da budu obuhvaćene.

U okviru pozdravne reči skupu se obratio i šef delegacije Evropske unije u Srbiji, Nj.E. Emanuele Žiofre, koji se tom prilikom zahvalio ministarki i organizatorima okruglog stola i izrazio zadovoljstvo što prisustvuje ovom skupu jer se radi o jako važnom koraku budući da se raspravlja o ključnom zakonu za budućnost srpskog pravosuđa. On je izjavio da je u nedavno objavljenom Izveštaju EU o napretku Srbije prepoznata bitnost usvojenih ustavnih amandmana koji su postavili temelj buduće reforme, te se zahvalio ministarki i svima ostalima na njihovom teškom radu pri implementaciji ovih reformi.

U svom obraćanju, predsednik Udruženja sudija i tužilaca i Viši javni tužilac u Beogradu, Nenad Stefanović je izjavio da UST smatra da država treba da se skoncentriše na obuke nosilaca pravosudnih funkcija, da jača Pravosudnu akademiju kao instituciju koja treba da bude stožer obuke sudija, tužilaca i pomoćnika kao i na jačanje materijalne nezavisnosti sudija i tužilaca. Tom prilikom je rekao da Udruženje nema mnogo zamerki, a najveća je da je propuštena šansa da se zakonski uredi materijalni položaj sudija, pravosudni budžet... Napomenuo je da je za UST najvažnije da se očuvaju i unaprede dostignuti standardi u ovoj oblasti, imajući u vidu da svako reformsko rešenje treba pre svega da donese napredak a ne da bude lošije u odnosu na postojeći sistem.

Sudija Prekršajnog Apelacionog suda, ispred Udruženja sudija prekršajnih sudova Srbije, je pozdravio izmenu Ustava RS i seta pravosudnih zakona jer smatra da predstavljaju ogroman korak ka nezavisnom i odgovornom pravosuđu, ali su izneli određene primedbe načelne prirode i napomenuo je da sudije prekršajnih sudova nisu imale svog predstavnika u radnoj grupi za izmenu zakona. Jedna od primedbi se odnosila na izjednačavanje platne grupe koeficijenata sudija osnovnih i apelacionih sudova sa sudijama prekršajnih i Prekršajnog Apelacionog suda, budući da je to jedan od faktora koji utiče na različite uslove za izbor za sudiju i mogućnost daljeg napredovanja u više sudove kao i na atraktivnost samog poziva za mlade pravnike budući da deo sudija trenutno odlazi iz prekršajnih sudova na druge poslove a u naredne dve, tri godine 25 do 30% sudija će otići u penziju.

Nakon pozdravnih reči, usledio je uvodni deo gde su govorili Vladimir Vinš, pomoćnik ministra pravde i Maja Prelić, zamenica člana Venecijanske komisije. U obraćanju predstavnika organizatora obratili su se Jelena Dunjić i Lazar Lalović ispred UST, kao i Olivera Ristanović, predsednica Prekršajnog suda u Beogradu i Nebojša Đuričić, predsednik UO Foruma sudija.

Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 08.11.2022.