Zastava Bosne i Hercegovine

BRZO I BEZBEDNO ODVIJANJE CARINSKIH POSTUPAKA


Ekonomska integracija Zapadnog Balkana kroz umrežavanje privrednika i saradnju sa institucijama je priprema za članstvo u EU, poručeno je u Beogradu na konferenciji Regionalne Asocijacije Ovlašćenih privrednih subjekata (AEO).

Generalni direktor Uprave carina Branko Radujko je poručio da je danas, kada je svet suočen sa velikom neizvesnošću i kada je otežano snabdevanje najvažnijih roba, veoma važno da se carinski postupci odvijaju brzo i bezbedno.

"Prioritetni zadaci Uprave carina Srbije su efikasni i transparentni carinski postupci, uz jednak tretman za sve učesnike, efikasna naplata uvoznih dažbina, odlučnost u sprovođenju zakona i borbi protiv krijumčarenja, odnosno digitalizacija carinskih postupka i carinske administracije u celini", rekao je Radujko na konferenciji pod nazivom "Unapređenje AEO programa u regionu - Prihvatanje kulture digitalnih podataka za stalna poboljšanja, poboljšanu transparentnost, ojačano partnerstvo i otpornost".

Kaže da u Srbiji posluje 47 kompanija koje su nosioci statusa Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO), jer ispunjavaju najviše profesionalne i bezbednosne standarde koje taj status zahteva.

"Biće ih sigurno još. U okviru inicijative Otvoreni Balkan pokrenuli smo međusobno priznavanje AEO sertifikata i otvoreni smo u tom smislu prema svim drugim partnerima”, istakao je direktor Uprave carina Srbije Radujko.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre je istakao da je regionalna ekonomska integracija suštinski element u obezbeđivanju budućeg prosperiteta regiona Zapadnog Balkana i vitalni element integracije u EU.

"Ovo će pomoći regionu na brojne načine, uključujući jačanje ekonomskog rasta, privlačenje investicija, poboljšanje obrazovanja i mogućnosti zapošljavanja", ocenio je on.

Žiofre je podsetio da Evropska unija finansira projekat koji je posvećen negovanju odnosa između poreskih vlasti i privrednih subjekata, čime se podstiču brže carinske kontrole i inspekcije, što je ključ za veću regionalnu ekonomsku integraciju.

Projekat je vredan 4,35 miliona evra, saopštio je GIZ.

Ambasadorka Nemačke u Beogradu Anke Konrad je ocenila da predstojeći Berlinski samit pokazuje posvećenost podršci integraciji regiona i njegovom napredovanju ka EU.

"Implementacija programa ovlašćenih privrednih subjekata (AEO) je od suštinskog značaja za sprovođenje prioriteta regionalne ekonomske integracije za dovođenje privreda CEFTA-e na jedinstveno evropsko tržište", navela je ona.

“Vidimo to kao veoma naprednu inicijativu za ispunjavanje kriterijuma za bržu i bezbedniju trgovinu, zasnovanu na propisima koji treba da stvore predvidljiv ambijent za poslovanje i pripreme privrede CEFTA da krenu napred, ka članstvu u EU", naglasila je Konrad.

Menadžerka projekta u GIZ Tanja Bošković je istakla da je taj događaj važan za proslavu dostignuća i pobeda, ali i za razgovor o izazovima u vođenju Programa AEO, kao i za zajedničko istraživanje mogućnosti za viši nivo olakšavanja trgovine u regionu.

"Ovi programi se stalno procenjuju širom sveta, koristeći podatke za poboljšanje performansi i uticaja AEO. Ovo zahteva veće učešće privatnog sektora i više konsultacija javno-privatnih zainteresovanih strana i to je jedan od razloga zašto smo ovde zajedno. Privrednici su ti koji trgovinu čine stvarnošću. Njihov doprinos je od suštinskog značaja, a ova konferencija pruža priliku da se reafirmiše snaga i značaj ovog partnerstva", naglasila je ona.

Nina Drakić, članica UO Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, istakla je da je jačanje saradnje i partnerstva carinskih uprava i poslovne zajednice posebno važno za unapređenje i pojednostavljenje carinskih formalnosti radi boljeg povezivanja tržišta CEFTA-e, u cilju smanjenja troškova poslovanja i povećanja konkurentnosti ovih privreda.

"Privredni rast zavisi od dobrog zakonodavnog i formalnog okvira, ali možda još više od pratećih dobro uspostavljenih operativnih procedura koje treba da ispuni svaka privredna delatnost. Puna primena AEO statusa uz obezbeđivanje svih koristi koje on pruža i uzajamno priznavanje statusa u svim CEFTA članicama oslobodila bi privredne subjekte u zemljama korisnicama plaćanja do jedne četvrtine operativnih troškova", dodala je ona.

Danijela Gačević, predstavnica CEFTA Sekretarijata, naglasila je da je u agendi Ovlašćenih ekonomskih operatera postignuto mnogo.

"Nakon usklađivanja programa Strana sa pravilima EU i njihove uspešne procene, trenutno postoji veliki broj kompanija koje bi mogle imati koristi od priznanja u CEFTA. Još uvek se čeka potvrda Zajedničkog komiteta i nadamo se da će strane pronaći zajednički jezik i obezbediti da se potencijalne koristi pretvore u stvarnost", istakla je Gačevićeva.

Predsednica regionalne AEO Asocijacije Tijana Stefanović je ocenila da funkcionalni AEO programi u regionu sa opipljivim benefitima pružaju priliku za značajan razvoj trgovine i ekonomija čitavog CEFTA regiona.

"Uloga AEO Asocijacije je da, povezivanjem javnog i privatnog sektora, unapredi partnerstvo između vlada i vladinih organizacija i biznisa i približi ih u ostvarenju zajedničkog cilja: jačanje regionalne ekonomske saradnje i približavanje EU, kroz efikasne i funkcionalne AEO programe, Međusobne ugovore o priznavanju, siguran i bezbedan lanac trgovine i partnerstva i poverenja između biznisa, carinskih uprava i drugih vladinih organizacija u CEFTA članicama", naglasila je Stefanović.

Tokom dvodnevne konferencije, na veliki broj tema koje se tiču unapređenja saradnje administracija u regionu i kompanija zarad poboljšanja uslova za trgovinu u okvirima CEFTA, govorili su visoki predstavnici carina iz regiona, kompanija koje su stekle prestižni AEO status, kao i predstavnici novoformirane regionalne AEO Asocijacije.

Pored toga, okupljeni su imali prvi put priliku da čuju iskustva Carina Evrope i sveta i AEO udruženja (Brazil, Peru, SAD).

Konferenciju Regionalne AEO Asocijacije podržao je Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) koji u ime Evropske unije i Nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) sprovodi projekat "Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji".

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt RTV, 03.11.2022.
Naslov: Redakcija