Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU: Predviđeno uvođenje avansne isplate IPARD subvencija u iznosu od čak 50% odobrene investicije


Vlada Republike Srbije utvrdila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji uvodi veoma važne promene u sistemu subvencija.

Na prvom mestu, one će omogućiti uvođenje ranije najavljenog eAgrara. Uspostavljanjem tog portala, znatno će se ubrzati vreme obrade zahteva za subvencije, poboljšati upravljanje isplatama subvencija, ali će i samim poljoprivrednicima omogućiti da na svom pametnim telefonu ili računaru jednostavnim unošenjem identifikacionog broja u svakom trenutku provere u kojoj fazi obrade se nalazi njihov zahtev, bez odlaska na šalter ili pozivanja kol centra.

Poljoprivrednici će takođe moći da pristupe i svim drugim potrebnim podacima o svom gazdinstvu. Reč je o izuzetno značajnim promenama, kako pri podnošenju zahteva, tako i kasnije pri isplati novca poljoprivrednicima.

Pored pomenute, važne izmene se odnose i na uvođenje avansne isplate IPARD subvencija u iznosu od čak 50% odobrene investicije.

Na taj način će poljoprivrednici kojima se odobre subvencije iz IPARD fonda unapred dobiti polovinu zahtevanog novca za investiciju, što će mnogim proizvođačima to sada biti i odlučujući razlog za ulazak u investiranje i povlačenje sredstava iz IPARD fonda. Podsetimo, po tom osnovu srpskim poljoprivrednicima je obezbeđeno 225 miliona evra, dok je u završnoj fazi izrade i nova, finansijski veća, linija podrške iz IPARD 3 programa.

Navedene izmene predstavljaju samo deo započetih promena, kako bi se srpskim poljoprivrednicima obezbedio najjednostavniji i najbrži mogući pristup subvencijama i time srpska poljoprivredna proizvodnja dodatno uvećala.

Izvor: Vebsajt Kurir, 29.10.2021.
Naslov: Redakcija