Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O TURIZMU: Asocijacija nezavisnih turističkih agencija traži otpis poreza i doprinosa


Predsednica Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) Gordana Protić rekla je da je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila da država turističkim agencijama ne može odobriti sektorsku pomoć.

Ona je navela da je Matić na sastanku rekla da se razmatra mogućnost za subvencionisanje cena osiguranja putovanja preko polisa za insolventnost.

"Iznos subvencije za polise osiguranja od insolventnosti Matić nije saopštila, a po poslednjoj ponudi osiguravajućih kuća polise koštaju do 18.000 evra godišnje i plaćaju se unapred, bez obzira na visinu prometa", rekla je Protić.

Dodala je da je ministarka rekla da je sedam agencija platilo polise po ponuđenim cenama, a da su osiguravajuće kuće dale ponude za još 17 agencija.

"Turističke agencije bi, kako je predložila Matić, trebalo da plate polise, a zatim da podnesu zahtev za subvenciju, a koliko će ona iznositi još se ne zna", rekla je Protić.

Drugi problem je, prema rečima Protić, što je mali broj agencija koje bi dobile polise jer u Srbiji ima 400 agencija i oko 700 subagenata, odnosno posrednika u prodaji turističkih aranžmana.

Ona je rekla i da su agencije tražile i otpis poreza i doprinosa i da je Matić obećala da će o toj mogućnosti razgovarati sa ministrom finansija.

Predsednica Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS) Marija Matijević rekla je da će se nastaviti razgovori u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kojima bi trebalo da prisustvuju i predstavnici osiguravajućih kuća.

"Osiguravajuće društva su nas ucenila visokom cenama polisa osiguranja putovanja i traže da se plate paušalno i unapred za godinu dana", rekla je Matijević.

Izvor: Vebsajt N1, 04.11.2020.
Naslov: Redakcija