Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVI ZAKON O SPREČAVANJU NASILJA NA SPORTSKIM PRIREDBAMA: Kaznu od milion do dva miliona dinara ubuduće će plaćati sportski savez, društvo ili organizacija koji ne osiguraju bezbedno održavanje utakmice ili ne angažuju redarsku službu


Novi zakon o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama, trebalo bi da stavi tačku na haos na tribinama. Ili se bar tome nada zakonodavac.

Da je vreme za tačku najbolje pokazuje sumorni bilans sa srpskih stadiona. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, samo u poslednje tri godine 317 navijača krivično je osuđeno zbog nasilja na utakmicama, a 47 je završilo iza rešetaka. Najveći broj, čak 200, ipak je osuđen na uslovnu kaznu, nešto malo njih na novčanu ili rad u javnom interesu... Možda je to jedan od razloga zašto dosadašnje mere države nisu dale rezultata.

Nije pomoglo čak ni to što sve više navijača dobija zabrane prisustvovanja utakmicama. Prekršajni sud u prestonici, po rečima predsednika Milana Marinovića, prošle godine je doneo 21 meru zabrane, od čega dve na dve godine, a ostalo na godinu dana. U 2018. doneo je 15 zabrana, od čega tri na dve godine.

"Zabrana se odnosi samo na određene, a ne na sve sportske događaje, pa tako neko ko je dobio zabranu prisustvovanja npr. Zvezdinim, može da prisustvuje Partizanovim ili Radovim utakmicama. Imali smo slučaj vođe navijača Smedereva kome je zabranjeno prisustvovanje samo Zvezdinim utakmicama, na kojima je pravio nerede", kaže Marinović.

Zakon zabranjuje i prodaju i konzumiranje alkohola ne samo u objektu, već i na udaljenosti od jedan kilometar vazdušnom linijom od centra terena u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu. U ostalim mestima razdaljina je do 300 metara.

Po novom zakonu kaznu od milion do dva miliona dinara ubuduće će plaćati sportski savez, društvo ili organizacija koji ne osiguraju bezbedno održavanje utakmice ili ne angažuju redarsku službu. Ime i prezime i JMBG svakog navijača koji kupi ulaznicu klubovi će morati da dostave policiji. Organizator utakmice povećanog rizika mora da otvori kapije, ne više kada želi, već najkasnije dva sata pre početka događaja. Jedan navijač može da kupi najviše četiri karte, umesto sedam, kao do sada.

Zatvor od 30 do 60 dana, odnosno novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara, čeka one koji fizički napadnu učesnike utakmice, uništavaju imovinu, unose pirotehnička sredstva, alkohol ili predmete kojima mogu naneti drugima povrede, skrivaju identitet šalovima, pale navijačke rekvizite... O zakon će se ogrešiti i onaj ko pokuša da unese ili istakne obeležja kojima se vređaju nacionalna, verska, rasna ili druga osećanja ili izaziva mržnja.

Izvor: Vebsajt Novosti, 8.11.2018.
Naslov: Redakcija