Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU: SANU, univerziteti i Nacionalni savet upozoravaju na "uznemirenost akademske zajednice" i nude saradnju u pisanju amandmana na tek usvojeni Zakon, ili pisanje potpuno novog Zakona o visokom obrazovanju


Srpska akademija nauka i umetnosti, svi akreditovani državni i privatni univerziteti i Nacionalni savet za visoko obrazovanje nezadovoljni su novim Zakonom o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017 - dalje: Zakon) i zabrinuti za autonomiju univerziteta i fakulteta. Akademik Vladimir Kostić, predsednik SANU, akademik Vladimir Bumbaširević, predsednik Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), i prof. dr Vladimir Popović, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, uputili su zajedničko pismo ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenu Šarčeviću u kome ga upozoravaju na "uznemirenost akademske zajednice" i nude saradnju u pisanju amandmana na tek usvojeni Zakon, ili pisanje potpuno novog Zakona o visokom obrazovanju.

Profesori u pismu podsećaju da je Zakon donet bez uzimanja u obzir sugestija ovih ključnih institucija u visokom obrazovanju, kao i dodavanjem rešenja s kojima akademska zajednica nije bila upoznata. Period između javne rasprave i donošenja Zakona bio je, kažu, nesumnjivo netransparentan, a usledio je "period neprihvatljivo poremećene komunikacije, iznenađujućih, neočekivanih i često neprihvatljivih rešenja, te neadekvatnih reakcija na njihove zahteve".

- Zakon o u izglasanoj formi smanjuje dostignute standarde autonomije - poručuju potpisnici.

Kažu, to je posebno vidljivo u sastavu Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i drugih regulatornih tela, gde se povećava broj predstavnika koje bira Vlada, a smanjuje učešće onih koje bira akademska zajednica. U Nacionalnom savetu predstavnici univerziteta činiće 35 umesto dosadašnjih 57 odsto članova, a u UO Nacionalnog akreditacionog tela samo jednog od sedam članova predlagaće univerziteti.

Akademska zajednica novom Zakonu zamera najviše to što je Nacionalni savet za visoko obrazovanje sveden na savetodavno telo, čije odluke ne moraju da se poštuju. Sporan je i proces akreditacije, koji će biti u rukama izvršne vlasti, čiji predstavnici čine većinu u akreditacionom telu.

Zakon čije odredbe sada spori akademska zajednica donet je pre više od mesec dana i stupio je na snagu 7. oktobra 2017. godine. Usvojen je u paketu prosvetnih zakona, ali kako je bio poslednji na redu, rasprave o njemu gotovo da nije ni bilo, jer je vreme potrošeno na polemiku o Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017).

Konferencija univerziteta Srbije (KONUS) uputila je u septembru ministru Šarčeviću, ali i predsednici parlamenta Maji Gojković, pismo kojim traži smenu predsednika skupštinskog Odbora za obrazovanje. Do danas nije bilo zvanične reakcije na njihov zahtev.

Izvor: Vebsajt Novosti, I. Mićević, 07.11.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija