Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SREDNJEM OBRAZOVANJU I VASPITANJU: Uvodi se koncept državne mature koji treba da unapredi kvalitet srednjeg obrazovanja i omogući prohodnost učenicima na sledeće nivoe obrazovanja. Precizirano je da se srednje obrazovanje završava polaganjem ispita na državnom nivou, a vrste tih ispita su opšta matura, stručna i umetnička matura, završni ispit srednjeg stručnog obrazovanja, specijalistički i majstorski ispit


U srednjim školama u Srbiji biće uveden novi koncept državne mature koji treba da unapredi kvalitet srednjeg obrazovanja i omogući prohodnost učenicima na sledeće nivoe obrazovanja, utvrđeno je Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, koji je 8. novembra 2017. godine usvojila Narodna skupština Republike Srbije.

Precizirano je da se srednje obrazovanje završava polaganjem ispita na državnom nivou, a vrste tih ispita su opšta matura, stručna i umetnička matura, završni ispit srednjeg stručnog obrazovanja, specijalistički i majstorski ispit.

Učenik koji završi trogodišnje srednje stručno obrazovanje po modelu dualnog obrazovanja ima pravo na polaganje stručne ili opšte mature ukoliko je savladao program za sticanje kompetencija potrebnih prema programu mature i to posle najmanje dve godine po završetku srednjeg obrazovanja.

Predviđeno je da učenik koji je završio četvrti razred srednje škole po internacionalnom program može da polaže internacionalnu mature, a definisana je i nastava na daljinu.

Propisana je obaveza škole da učestvuje u nacionalnim i međunarodnim testiranjima (nacionalna testiranja Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, PISA i TIMS).

Zakonom se redefiniše vreme koje je predviđeno da učenici provode u školi, a škola je dužna da realizuje slobodne aktivnosti kroz rad u sekcijama i vannastavnim aktivnostima.

Školski programi uključiće i programe zaštite od nasilja i programe prevencije drugih oblika rizičnog ponašanja i program zaštite od diskriminacije.

Izvor: Vebsajt Blic, 08.11.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija