Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PREDŠKOLSKOM VASPITANJU I OBRAZOVANJU: Lokalne samouprave će ubuduće utvrđivati ekonomsku cenu predškolskog programa i visinu svog učešća u troškovima, i to u rasponu do 80 odsto od ekonomske cene po detetu. Obaveze plaćanja izuzimaju se deca bez roditeljskog staranja, deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i deca iz materijalno ugroženih porodica. Zakonom je omogućeno da se vaspitno-obrazovni rad u predškolskim ustanovama ostvaruje i na jezicima nacionalnih manjina, ali i dvojezično


Lokalne samouprave će ubuduće utvrđivati ekonomsku cenu predškolskog programa i visinu svog učešća u troškovima, i to u rasponu do 80 odsto od ekonomske cene po detetu, utvrđeno je Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, koji je 8. novembra 2017. godine usvojila Narodna skupština Republike Srbije.

To rešenje je precizirano radi usklađivanja sa nedavno usvojenim novim Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017).

Obaveze plaćanja izuzimaju se deca bez roditeljskog staranja, deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i deca iz materijalno ugroženih porodica.

Takođe, Zakonom je omogućeno da se vaspitno-obrazovni rad u predškolskim ustanovama ostvaruje i na jezicima nacionalnih manjina, ali i dvojezično.

Precizirano je da se za pripadnike nacionalnih manjina rad u predškolskim ustanovama može organizovati na jeziku nacionalne manjine, a može i dvojezično - i na jeziku nacionalne manjine i na srpskom jeziku.

Deo ili ceo program predškolskog vaspitanja i obrazovanja, može da se ostvaruje i na stranom jeziku, odnosno dvojezično - na srpskom i na stranom jeziku, ili na stranom jeziku i na jeziku nacionalne manjine.

Način i uslove ostvarivanja programa vaspitno-obrazovnog rada na stranom jeziku, odnosno dvojezično propisuje resorni ministar.

Izvor: Vebsajt Blic, 08.11.2017.
Naslov: Redakcija