Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAVNI SUD RS: Najvišem pravnom telu u zemlji preti blokada. Mandat osam sudija ističe u decembru 2016. godine, dok je jednom već istekao, a nema naznaka da bi nove sudije do tada mogle da stupe na dužnost


8. novembra 2016. godine aktuelni Ustav Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) napunio je deset godina. Prvi Ustav od uspostavljanja Srbije kao samostalne države, usvojen je 8. novembra 2006. godine, nakon referenduma održanog mesec i po dana ranije. Ipak, Ustavni sud dočekuje svoj deseti rođendan uz opasnost da mu bude blokiran rad.

Najvišem pravnom telu u zemlji preti blokada. Mandat osam sudija Ustavnog suda Srbije ističe za mesec dana, dok je jednom već istekao, a nema naznaka da bi nove sudije do tada mogle da stupe na dužnost.

Dragiša Slijepčević, Marija Draškić, Bosa Nenadić i Predrag Ćetković, koje je za sudije Ustavnog suda izabrala Narodna skupština Republike Srbije i Vesna Ilić-Prelić, Olivera Vučić, Dragan M. Stojanović i Katarina Manojlović-Andrić, koje je, na devetogodišnji mandat, imenovao predsednik Republike Srbije - na dužnost su stupili 12. decembra 2007. godine.

Sudije Ustavnog suda biraju se iz redova onih koji su se posebno istakli u svom poslu. Ne postoji konkurs na koji se javljaju, a samim tim nema ni rokova za početak procedure izbora. Zbog toga se smatra da se taj proces mora obaviti u "razumnom roku", koji nije precizno određen.

Predsednica suda Vesna Ilić- Prelić jedna je od onih kojima ističe mandat. Prema Zakonu o Ustavnom sudu ("Sl. glasnik RS", br. 109/2007, 99/2011, 18/2013 - odluka US, 103/2015 i 40/2015 - dr. zakon), šest meseci pre isteka mandata bila je dužna da o tome obavesti nadležne i Narodnu skupštinu, ali nije odgovorila na pitanje da li je i kada to obavila. Van domašaja javnosti ostao je i stav predsednice o mogućoj blokadi rada najviše sudske instance.

Uz napomenu da još nije sve gotovo, penzionisani sudija Vrhovnog suda, Zoran Ivošević, kaže da moguća blokada Ustavnog suda može da se iskoristi za odugovlačenje rešavanja pojedinih osetljivih pitanja, kao što su ustavnost Briselskog sporazuma ili Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija ("Sl. glasnik RS", br. 116/2014).

Ustavni sud Srbije bio je blokiran i ranije. Nije radio od oktobra 2006. godine, kada je tadašnji predsednik suda Slobodan Vučetić otišao u penziju, pa sve do 12. decembra 2007. nakon što je Zakon o Ustavnom sudu stupio na snagu i imenovana većina aktuelnog saziva. Kompletiran je tek u julu 2010. pa je do tada funkcionisao u krnjem sastavu.

Izvor: Vebsajt N1, Nikola Radišić, 07.11.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija