Zastava Bosne i Hercegovine

SVETSKA BANKA: SRBIJI KREDIT OD 75 MILIONA DOLARA ZA REFORMU ADMINISTRACIJE


Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji, Toni Verheijen, najavio je da će Srbiji, za sprovođenje strategije i Akcionog plana reformu javne administracije, krajem decembra 2015. godine ili početkom januara 2016. godine biti odobren kredit od 75 miliona dolara, koji će biti efektivan u martu 2016. godine.

Reč je o novom instrumentu Svetske banke koji se bazira na finansiranju nakon ostvarenih rezultata, a uslovi su, prema njegovim rečima, daleko povoljniji od tržišnih.

U Srbiji se taj instrument koristi po prvi put i to kao podrška strategiji i Akcionom planu za reformu javne administracije.

"To je novi instrument za kofinansiranje programa u zemljama, koji koristi sistem tih zemalja. Princip je da se dogovaramo oko ciljeva u okviru programa, a kada ih Vlada Republike Srbije dostigne, mi oslobodimo novac koji su potrošili iz budžeta da bi to ostvarili", rekao je Verheijen.

Tim novcem, istakao je Verheijen, Svetska banka će kofinansirati implementaciju programa, reformu javne administracije, unapređenje menadžmenta, sistema nabavki...

Izvor: Vebsajt Novosti, 07.11.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija