Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O PRIVREMENIM MERAMA ZA BANKE RADI UBLAŽAVANJA POSLEDICA PANDEMIJE COVID-19 U CILJU OČUVANJA STABILNOSTI FINANSIJSKOG SISTEMA: Postoje greške kod banaka u obračunu rata nakon moratorijuma, ali je reč o pojedinačnim slučajevima


Guverner NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je da postoje greške kod banaka u obračunu rata nakon moratorijuma, ali da to nije opšta pojava već da je reč o pojedinačnim slučajevima.

Tabaković je podsetila da je prvi moratorijum prihvatilo 90 odsto građana, a drugi moratorijum 80 odsto građana.

Odgovarajući na pitanje zašto se građani žale da sada vraćaju više novca i da su banke podigle cenu rate, Tabaković je rekla da problem sa plaćanjem obaveza nije takav da zahteva rešavanje.

"Moratorijum znači zastoj u otplati obaveza i u tom periodu moratorijuma banke su obračunavale redovnu kamatu, ali je nisu naplaćivale. Dešavaju se greške i mi smo uključeni u njihovo ispravljanje, ali to nije opšta pojava", rekla je Tabaković.

Podseća da je mera moratorijuma doneta brzo, a greške su počele da se dešavaju kada je NBS odlučila da produži moratorijum.

Tabaković kaže da je uvođenjem te mere država pokazala svoju brzinu i efikasnost da izađe u susret preduzećima i građanima na početku krize izazvane pandemijom.

Ističe da je onaj ko je imao redovna primanja mogao da se javi banci i da nastavi sa otplatom obaveza.

Izvor: Vebsajt Blic, 06.10.2020.
Naslov: Redakcija