Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POSTUPKU UPISA U KATASTAR NEPOKRETNOSTI I VODOVA: RGZ ukazuje da neslaganje površina ne predstavlja smetnju za upis prava svojine. Uknjižba se obavlja sa površinom iz elaborata geodetskih radova, koji se dostavlja uz upotrebnu dozvolu


Sve službe za katastar nepokretnosti, kao i javni beležnici, dobili su nalog od rukovodstva Republičkog geodetskog zavoda da ne prave problem kupcima stanova u novogradnji kod kojih se ne poklapaju površine stanova u izgradnji i nakon izgradnje. To se odnosi na nekretnine za koje su kupoprodajni ugovori sklopljeni pre završetka gradnje, a kod kojih je pre useljenja došlo do izmena površine stambenog objekta.

U RGZ ističu da je ovaj raskorak služio kao prostor za korupciju, jer su službenici zahtevali dodatne procedure i kupce stanova su izlagali dodatnim troškovima. Obično su tražili zaključivanje aneksa ili pokretanje novih postupaka, što je odlagalo upis prava svojine.

- Takvi zahtevi su stizali od pojedinih službi za katastar nepokretnosti, ali i od javnih beležnika i drugih aktera u lancu upisa prava - objašnjavaju u RGZ. - Stvarao se znatan koruptivni potencijal i postupalo u suprotnosti sa ciljem reformskog Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova ("Sl. glasnik RS", br. 41/2018, 95/2018 i 31/2019). Zadatak registra je da se stanove uknjiži kad god su ispunjeni zakonski uslovi, a ne da istrajavanjem na nepotrebnim formalnostima služi kao povod za ostvarivanje raznih interesa pojedinaca koji nisu u vezi sa upisom prava u katastar.

Republički geodetski zavod je svim svojim nadležnim unutrašnjim jedinicama uputio raspis za pojednostavljenje procedure. U njemu se navodi da neslaganje površina ne predstavlja smetnju za upis prava svojine. Uknjižba se obavlja sa površinom iz elaborata geodetskih radova, koji se dostavlja uz upotrebnu dozvolu.

- Stan bude prodat znatno pre izdavanja upotrebne dozvole - navode u RGZ. - A zbog redovnih i dozvoljenih odstupanja u skladu sa tehničkim standardima u gradnji, dolazi do toga da se površina stana označena u ugovoru, odnosno projektovana površina, razlikuje od izgrađene površine tog istog stana u upotrebnoj dozvoli koja je osnov za konačan upis prava svojine.

Izvor: Vebsajt Novosti, Z. R., 04.10.2019.
Naslov: Redakcija