Zastava Bosne i Hercegovine

NOVA FORMULA ZA PENZIJE OD 2020. GODINE


Indeksacija je morala da bude suspendovana tokom sledeće godine, jer nakon što se penzije sada povećaju, u budžetu za 2019. neće biti para za dodatno povećanje - ističe Sebastijan Sosa, šef kancelarije MMF-a u Beogradu.

Formula po kojoj su se pre krize povećavale penzije nije ukinuta, već će se sledeće godine uvesti nova, koja će se primenjivati od 2020. godine. Ovo je u izjavi za “Politiku” istakao Sebastijan Sosa, šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beogradu.

"Indeksacija je morala da bude suspendovana tokom sledeće godine, jer nakon što se penzije sada povećaju, u budžetu za 2019. neće biti dovoljno prostora za još jedno povećanje u toku godine", istakao je Sosa.

Da formula nije suspendovana, to bi nužno značilo još jedno povećanje sledeće godine, objašnjava naš sagovornik. A u budžetu nema para za to. Pre stupanja kriznih mera na snagu penzije su se usklađivale u aprilu i oktobru. Penzioneri su dva puta godišnje mogli da očekuju povišice, usklađene sa rastom cena na malo i rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP) većim od četiri odsto. Iz MMF-a sada najavljuju da će nova formula biti poboljšana.

"Podržali smo ukidanje kriznog zakona o smanjenju penzija, koji je bio privremen. Međutim, ukidanjem ovog zakona, primanja bi bila veća samo onim penzionerima sa najvećim penzijama. Složili smo se da dodatne povišice dobiju oni sa nižim primanjima, jer bi u suprotnom njihove penzije i posle ukidanja kriznog zakona ostale zamrznute", rekao je Sosa i dodao da je ova mera ograničenog karaktera i da najniže penzije u budućnosti više neće moći ponovo da se uvećavaju.

Svako naredno povećanje penzija moraće da bude linearno, podvlači naš sagovornik. To znači da će isti procenat uvećanja morati da važi za sve penzionere.

"Primenom ove dve mere rast ukupnih izdataka za penzije tokom 2019. godine biće u skladu sa privrednim rastom, što znači da ukupan udeo penzija u BDP-u neće biti povećan", istakao je Sosa.

Parlament je pre nekoliko dana usvojio izmene i dopune zakona o penzionom i invalidskom osiguranju, a Fiskalni savet prethodno je tražio povlačenje ovog propisa.

U svom reagovanju savet je upozorio vladu da se predloženim izmenama predviđa ukidanje formule za usklađivanje penzija, a umesto toga vladi se daje ovlašćenje da sama o tome odlučuje.

“Dobro je to što zakonske izmene predviđaju ukidanje Zakona o privremenom smanjenju penzija, ali unose nesigurnost i potencijalno svode penzijski sistem Srbije na nivo najnestabilnijih sistema u zemljama Severne Afrike i Bliskog istoka”, navodi se u ocenama Fiskalnog saveta.

Kako su tada istakli, suspendovanjem formule krše se principi odgovorne socijalne politike. Fiskalni savet prosledio je ovo reagovanje i Narodnoj skupštini, a u njemu se navodi da je dominantna evropska praksa da se penzije usklađuju prema formuli koja predstavlja neku kombinaciju kretanja cena, kretanja zarada i privrednog rasta.

“Ovo je takođe ustaljena praksa i u Srbiji tokom prethodnih decenija otkada je uspostavljen javni penzijski sistem, a naročito u periodu nakon Drugog svetskog rata. Napuštanje jasne i objektivne formule za usklađivanje penzija negativno bi se odrazilo na predvidivost penzijskog sistema i stvorilo bi dodatnu nesigurnost kod radnika, koji uplaćuju doprinose, ali nisu u mogućnosti ni da okvirno znaju kako će se kretati njihova buduća penzijska primanja ni da finansijski planiraju svoju starost” zaključuje se u oceni Fiskalnog saveta.

Izvor: Vebsajt Politike, 08.10.2018.
Naslov: Redakcija