Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VLADA RS: Donete uredbe o proglašenju parkova prirode "Zlatibor" i "Radan", odluke o otvaranju konzulata u Antaliji u Republici Turskoj i Pertu u Australiji, te o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Indonezije


Vlada Republike Srbije donela je, na sednici održanoj 6. oktobra 2017. godine, uredbe o proglašenju parkova prirode "Zlatibor" i "Radan", jer prema svojoj geološkoj i biološkoj raznovrsnosti ove oblasti zaslužuju status reprezentativnih primera na teritoriji Srbije.

Uredbe omogućavaju zaštitu šumskih staništa i očuvanje divlje faune, kao i nepokretnih kulturnih dobara. Park prirode "Zlatibor" obuhvata blizu trećine celokupne flore Srbije, od kojih su mnoge od nacionalnog i međunarodnog značaja, dok se u sastavu parka prirode "Radan" nalazi najveći i najviši vulkanski kompleks u Srbiji.

Za upravljača ovih zaštićenih oblasti predloženo je Javno preduzeće "Srbijašume".

Vlada je donela Odluku o otvaranju konzulata Republike Srbije u Antaliji u Republici Turskoj i Pertu u Australiji. Ova odluka je zasnovana na potrebi širenja mreže počasnih konzula Srbije u ovim državama.

Otvaranjem konzulata olakšala bi se saradnja u oblastima kulture, turizma i ekonomije i omogućilo privlačenje novih investicija.

Takođe, na sednici je doneta Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Indonezije. Ovim bi se u potpunosti ispoštovao princip reciprociteta, jer su za građane Srbije tokom 2016. godine ukinute vize za ulazak u ovu državu.

Na sednici je donet i Zaključak o usvajanju sporazuma o bespovratnim sredstvima iz Trust fonda više donatora za razvoj statističkih kapaciteta III za sprovođenje Akcionog plana za otvaranje podataka u Srbiji, između Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i programa Ujedinjenih nacija za razvoj "Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti".

Otvaranje podataka u Srbiji omogućilo bi veću transparentnost i efikasnije pružanje javnih usluga, što bi građanima olakšalo svakodnevicu, a privatnom sektoru poslovanje i jednostavniju primenu poslovnih ideja i kreativnog poslovanja.

Otvaranje podataka takođe bi značilo i približavanje Srbije evropskim administrativnim standardima. Projekat je započet u avgustu 2017. godine, a predviđeno je da traje do decembra 2019. godine.

Izvor: Vebsajt Vlade, 06.10.2017.
Naslov. Redakcija