Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAV RS: Pojedina strukovna udruženja predlažu da se nadležnost tužilaštva proširi na zaštitu prava građana, odnosno kontrolu rada zakonitosti državnih organa. Tužilaštvo bi se pojavljivalo u svojstvu punomoćnika građana u postupcima gde je došlo do kršenja ljudskih prava, kao što se već sada dešava u nekim postupcima radi zaštite maloletnika


Među predlozima za promenu Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav) koje se tiču pravosuđa našla se i potpuno nova ideja prema kojoj bi se nadležnost tužilaštva proširila na zaštitu prava građana, odnosno kontrolu rada zakonitosti državnih organa.

Udruženje tužilaca Srbije (UTS), Komitet pravnika za ljudska prava (Yucom) i Beogradski centar za ljudska prava, u svom predlogu za izmenu Ustava, dali su i ovo rešenje kojim bi se proširila ovlašćenja tužilaštva u smeru zaštite ljudskih prava i sloboda građana od samovolje državnih organa, precizirao je Nenad Stefanović iz UTS-a.

"Na taj način bi tužilaštvo dobilo novu zaštitnu ulogu u našem pravnom poretku gde bi moglo da interveniše ukoliko dođe do ugrožavanja građanskih sloboda i prava", naveo je Stefanović ističući da ova uloga nije nepoznanica u evropskim zemljama.

Na primer, u Portugalu tužilaštvo ima zaštitnu ulogu u oblasti radnog prava i prava zaposlenih, napomenuo je on.

Prema njegovim rečima, u sadašnjem pravnom poretku Srbije tužilaštvo već ima preventivnu ulogu u sprečavanju nasilja u porodici jer tu nema izvršilaca krivičnih već mogućih učinilaca pa se tužilaštvo javlja kao kontrolni organ rada policije kod određivanja hitnih mera.

"I u ovom predloženom rešenju tužilaštvo bi vratilo zaštitu zakonitosti rada državnih organa", pojasnio je on.

Iako sada imamo Zaštitnika građana, uloga tužilaštva bi bila drugačija od njegove.

Naime, tužilaštvo bi se pojavljivalo u svojstvu punomoćnika građana u postupcima gde je došlo do kršenja ljudskih prava, kao što se već sada dešava u nekim postupcima radi zaštite maloletnika, ukazao je Stefanović.

Izvor: Vebsajt Novosti, 07.10.2017.
Naslov: Redakcija