Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKA KOMISIJA: Srbija izuzeta od uvođenja novih antidamping mera i carina na uvoz čelika i čeličnih proizvoda


Evropska komisija izuzela je Srbiju iz odluke od uvođenju novih antidamping mera i carina na uvoz čelika i čeličnih proizvoda, što znači da železara u Smederevu, u vlasništvu kineske HBIS grupe, ranije Hestil, neće plaćati nikakve penale na izvoz, odnosno da će biti konkurentnija od ostalih čeličana.

Nove antidamping mere odnose se na uvoz čeličnih proizvoda iz Brazila, Irana, Rusije i Ukrajine u Evropsku uniju, saopštila je Evropska komisija. Kina je još ranije bila obuhvaćena merama EU.

Odluku je, prema nezvaničnim informacijama, predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker već potpisao.

Nakon istrage, koju je sprovela Evropska komisija, na isporuke toplo valjanih čeličnih limova iz Brazila, Irana, Rusije i Ukrajine, plaćaće se takse od 17,6 do 96,5 evra po toni.

- Srpski uvoz u EU, iako je u početku bio deo istrage, nije uključen u konačnu regulativu, jer se njihov obim smatra zanemarljivim - navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Dodaje se da je ova mera još jedna u nizu koje je EU preduzela da zaštiti "evropske preduzeća i industriju od nepoštenih trgovinskih praksi".

Cilj je, naglašavaju u Komisiji, da se osiguraju jednaki uslovi i lojalna konkurencija za evropske kompanije. Ova mera je 48 po redu kada je reč o antidamping i anti-subvencionim merama EU na proizvode od čelika. Takođe, ovo je jedan od veoma retkih slučajeva u istoriji antidamping postupaka Evropske unije da jedna zemlja bude izuzeta.

EU je 1. jula 2015. godine pokrenula antidamping istragu protiv uvoza toplovaljanih čeličnih proizvoda iz nekoliko zemalja, uključujući i proizvode iz železare u Smederevu.

Izvor: Vebsajt Blic, 06.10.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija