Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI IZMENE ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU: Kazna za onog ko baci petardu ili zapali baklju 100.000 dinara, ko narušava javni red i mir i ugrožava sigurnost drugih pucanjem iz vatrenog oružja ili imitacije oružja plaćaće kaznu od 100.000 do 150.000 dinara. Za ovo delo moguća je i kazna do dva meseca zatvora


Ko pali baklje i baca petarde, plaćaće ubuduće kazne i do 100.000 dinara, dok će onaj ko narušava javni red i mir i ugrožava sigurnost drugih pucanjem iz vatrenog oružja ili imitacije oružja plaćati 100.000-150.000 dinara. Za ovo delo moguća je i kazna do dva meseca zatvora.

Sve ovo je predviđeno izmenama Zakona o javnom redu i miru ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016), koje predlaže MUP. Ministarstvo unutrašnjih poslova opredelilo se za strožu kaznenu politiku zbog evidentnog porasta rizika s kojim se građani svakodnevno suočavaju, a posebno pred dolazeće praznike, Novu godinu i Božić. Ali tu su i najrazličitija šenlučenja za vreme sportskih utakmica i raznih svečanosti - od svadbi do krštenja, u kojima je često neko povređen, a posledice mogu da budu i fatalne.

Primeri povreda, posebno kada su u pitanju maloletnici, brojni su. Novogodišnja proslava u januaru ove godine koštala je S.K. (22) iz Jagodine i A.A. (16) iz Novog Pazara prstiju na šaci. Izuzetno jake petarde, koje izgledaju kao štapovi dinamita, eksplodirale su im u rukama jer nisu stigli na vreme da ih bace. Prema rečima ovih momaka, dešava se da naprava izgleda kao da nije upaljena, dok u stvari gori iznutra. S.K. je srednji prst potpuno raznet, šaka mu je bila onesposobljena, povređen je deo oko slepoočnice i pukle su mu obe bubne opne. Šesnaestogodišnjem A. A. su nakon eksplozije na šaci ostali samo palac i kažiprst.

Nesvakidašnji incident obeležio je i doček 2014. godine. Ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu vatrogasac je pozajmio vatromet od stranaca i na licu mesta ga upalio. Povredio je 20 osoba, a među njima i ženu i maloletnog dečaka koji su zadobili teže povrede glave i oka.

Slični incidenti dešavaju se i na fudbalskim stadionima. U februaru 2015. godine navijač je izgubio dva prsta kada mu je baklja eksplodirala u desnoj ruci, pred početak utakmice Partizana i Radničkog iz Niša. Veliki incident obeležio je i kraj finala Kupa Radivoja Koraća, u februaru 2017. godine, kada su navijači bakljom u lice pogodili Miodraga Radovića, člana Skupštine KSS iz Niša. On je sa krvavim podlivom ispod oka, posekotinama i povredama glave završio u Urgentnom centru.

Kod hale Beogradskog sajma, u septembru 2009. godine grupa od 30 huligana demolirala je prepun gradski autobus i u njega ubacila zapaljenu baklju, povredivši pritom šesnaestogodišnju devojčicu...

Dosadašnja predviđena kazna za upotrebu pirotehnike bila je 10.000-50.000 dinara ili rad u javnom interesu 40 do 120 časova. Rad u javnom interesu je ostao, ali izmenama Zakona kazne će biti duplirane. Za pucanje iz vatrenog oružja (npr. na svadbi) kazna je bila 50.000-150.000 ili zatvor od mesec do dva meseca, a ako ovo delo učini grupa od tri ili više lica, automatski im sleduje zatvor do 60 dana. Sada će minimalna kazna biti 100.000 dinara.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. S. - A. V., 06.10.2017.
Naslov: Redakcija