Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OSNOVAN FORUM SUDIJA SRBIJE: OVO JE TREćE STRUKOVNO UDRUżENJE KOJE ćE SE BAVITI PROBLEMIMA SUDSTVA


Domaće pravosuđe je od pre nekoliko dana bogatije za još jedno strukovno udruženje sudija. Nakon Društva sudija Srbije i Udruženja sudija prekršajnih sudova Srbije, pitanjima koja se tiču uslova rada sudija baviće se i Forum sudija Srbije (FSS).

Predsednik Upravnog odbora FSS-a i sudija Drugog opštinskog suda u Beogradu, Nebojša Đuričić, kaže da će se novo udruženje u svom radu, između ostalog, zalagati za nezavisnost sudstva, dok će poseban akcenat biti stavljen na potrebu da se sudije kontinuirano obrazuju, kao i na to da se uspostave jasni kriterijumi prijema i napredovanja sudija.

Iako nema upadljive razlike između nominalnih ciljeva novog i već postojećih udruženja, Đuričić ističe da su osnivanjem Foruma sudija, on i ostali članovi želeli da se problemima sudija bave na "njihov način". Prema njegovim rečima, u Forumu sudija je trenutno učlanjeno oko 30 sudija, ali da, imajući u vidu da je osnivačka skupština održana pre nekoliko dana, očekuje povećanje broja članova.

Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, pozdravlja osnivanje novog udruženja, ali naglašava da je potrebno vreme da bi se videlo koji su im zapravo ciljevi.

- Ukoliko će se posvetiti promovisanju nezavisnog i odgovornog sudstva i principa vladavine prava, onda je to jako dobro. Ako su im to ciljevi, dobrodošli su u borbu - kaže Boljevićeva i dodaje da novo udruženje ima mnogo toga da dokaže.

Prema podacima koji su dostupni na sajtu Agencije za privredne registre, Forum sudija Srbije se registrovao 14. septembra ove godine pod nazivom Udruženje sudija Srbije. Ime je naknadno promenjeno u Forum sudija Srbije. Prethodni pokušaj udruženja da se upiše u APR iz avgusta 2015. godine nije bio uspešan zbog toga što "osnivački akt nije sadržao sve zakonski propisane elemente, odnosno nije sadržao naziv udruženja, sedište udruženja i oblast ostvarivanja ciljeva".

Izvor: Vebsajt Danas, Vuk Jeremić, 07.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija