Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POTPISAN ZAJAM SA MEĐUNARODNOM BANKOM ZA OBNOVU I RAZVOJ (IBDR) ZA PROJEKAT UNAPREĐENJA KONKURENTNOSTI I ZAPOŠLJAVANJA: ROK OTPLATE ZAJMA U IZNOSU OD 89.5 MILIONA EVRA JE 25 GODINA SA PERIODOM POčEKA OD 10 GODINA


Ministar finansija Dušan Vujović i regionalni direktor Svetske banke Elen Goldštajn potpisali su 7. oktobra 2015. godine zajam za Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja u iznosu od 89.5 miliona evra.

Potpisivanje je upriličeno u okviru planiranih bilateralnih susreta na godišnjoj skupštini Odbora guvernera MMF-a i Svetske banke uz prisustvo Kiril Miler, potpredsednika Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju i Jorga Fridena, izvršnog direktora borda Svetske banke i predstavnika Švajcarske konstituence.

Ovo je treći koncesionalni zajam koji je Vlada Republike Srbije potpisala sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBDR) tokom 2015. godine.

Sredstva ovog zajma koristiće se za finansiranje Programa politike planiranja, monitoringa i koordinacije aktivnosti u cilju razvoja konkurentnosti i zapošljavanja, Programa za promociju investicija i izvoza, Programa za inovacije i Programa za reformu tržišta rada.

Rok otplate ovog zajma je 25 godina sa periodom počeka od 10 godina, pri čemu prva rata za otplatu dospeva 2026. godine, a poslednja 2040. godine.

Ministar finansija Dušan Vujović je tokom bilateralnih sastanaka sa predstavnicima Svetske banke razgovarao o ekonomskoj situaciji u Srbiji, planiranim strukturnim reformama i daljoj saradnji Vlade Republike Srbije i ove međunarodne finansijske instutucije.

Dosadašnji rezultati koje je Srbija postigla ocenjeni su visokim ocenama, a najavljena je i poseta predsednika Svetske banke, Džim Jong Kima, Srbiji. Poseta predsednika Svetske banke treba da ojača dalju saradnju i uspešnu implementaciju strukturnih reformi, uz podršku Svetske banke.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo finansija, 08.10.2015.
Naslov: Redakcija