Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PLANIRANJU I IZGRADNJI KASNI JER NIJE REŠEN PROBLEM KONVERZIJE ZEMLJIŠTA


Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da novi zakon o planiranju i izgradnji kasni jer nije rešen problem konverzije zemljišta.

Sertić je u Privrednoj komori Srbije, na sastanku predstavnika privrede, države i struke o stanju u hemijskoj, gumarskoj, industriji nemetala i "zelenoj industriji", kazao da je konverzija zemljišta napravila ozbiljan problem državi.

Prema njegovim rečima, zbog konverzije zemljišta ne trpi samo zakon o planiranju i izgradnji, već da nije toga imali bi znatno bolji i uposleniji nivo građevinske operative, a i sama građevinska delatnost ne bi bila na tako lošem nivou kao što je danas.

"Problem je mnogo kompleksan", naglasio je ministar privrede Srbije.

Sertić je kazao i da jedino dobrim organizovanjem mogu da se reše problemi u privredi, naglasivši da je to jedini pravi model.

Na današnjem skupu čulo se da u oblastima hemijske, gumarske, i industrije nemetala, kao i zelene energije, ima najviše administrativnih problema, da nedostaju zakoni koji preciznije definišu neke stvari, da ima dosta problema oko tretman opasnog otpada, izdavanja dozvola kao i da je veliki problem u reciklažnoj industriji kašnjenje sa raspisivanjem konkursa.

Rečeno je i da je potrebna veća zaštita domaće reciklažne industrije.

Zaključeno je i da ima previše inicijativa, ali premalo rezultata.

Naglašeno je i da je Srbija od EU dobila pozitivnu ocenu u pomaku zaštite životne sredine, ali da treba još konkretno dosta toga uraditi uz podsećanje da se očekuje da će do 2018. godine biti usklađeno zakonodavstvo u oblasti zaštite životne sredine sa zakonodavstvom EU.

Istaknuto je i da srpsku hemijsku industriju čini 2.507 preduzeća u kojima je zaposleno oko 41. radnika i da ta industrija čini 2,57 odsto BDP-a, kao i da je prošle godine ostvarila izvoz od 2,3 milijarde dolara ili 13,9 odsto ukupnog izvoza, dok je uvoz bio veći od tri milijarde dolara i činio je 16,4 odsto ukupnog uvoza.

Izvor: Tanjug