Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ADVOKATI: NEPOšTOVANJE USTAVNOG POLOžAJA ADVOKATURE - NAJAVLJUJU POTPUNU OBUSTAVU RADA


Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević izjavio je da će adokvati koji protestuju "ući u potpunu obustavu rada" koja neće prestati dok vlast ne iznese ozbiljne predloge rešenje problema advokature.

"Dosta je bilo i ulazimo u potpuni 'lock out' (potpuna obustava rada) i nećemo izaći dok ne bude pomaka, a pomaka do danas nije bilo.

Đorđević je naveo da su advokati spremni za pregovore i da su njihova vrata otovrena za razgovor, ali čekaju ozbiljne predloge.

"Nemamo mi šta više da pregovaramo o porezima, dali smo nase zahteve, čekamo konstuktivan predlog Ministarstva finansija o visini poreza, a obećali su nam fiskalne kase. Da li su to pregovori i otvorena vrata", upitao je Đorđević.

Đorđević je istakao da se na kongresu u Sava centru okupilo 4.100 advokata, a da je juče u Novom Sadu bilo oko oko 1.400 ljudi, dok je oko 500 čekalo napolju jer nisu mogli da uđu u Srpsko narodno pozorište.

"Advokatura je u ovolikom broju pristurna samo zato što smatra i vidi da je reč o nezapamćenom nepoštovanju ustavnog položaja advokature", rekao je Đorđević.

Đorđević je podsetio da u Srbiji ima 8.500 advokata i da od njihovog rada zavisi egzistencija nekoliko desetina hiljada ljudi.

Predsednik advokatske komore naveo je i da u Srbiji vlada "apsolutna nesigurnost pravnog poretka" i zbog malog broja javnih beležnika, koji ne mogu da stignu da obave veliki posao.

"Notarijat je imenovan netransparentno i imamo problem potpune blokade pravnog prometa u Srbiji", rekao je Đorđević.

Advokati u Srbiji protestuju obustavom rada od 17. septembra i zahtevaju izmene Zakona o javnim beležnicima kako bi se i njima omogućilo da sastavljaju ugovore koje bi notari overavali, da se smanje stope za obračun paušalnog poreza.

Izvor: Tanjug