Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Kupac na javnom nadmetanju ne može biti izvršni dužnik, izvršitelj, kao ni njegov zamenik ili pomoćnik, nezavisno od toga da li postupa u konkretnom postupku. Ne mogu biti ni njihovi krvni srodnici, supružnik, vanbračni partner, tazbinski srodnik do drugog stepena, staratelj, štićenik, usvojitelj, usvojenik, hranitelj ili hranjenik


Prvo elektronsko javno nadmetanje za imovinu koju su javni izvršitelji prinudno zaplenili od dužnika održano je 7. septembra.

 Kako se može videti na novom, transparentnom portalu Ministarstva pravde "E-aukcija", preko kog je od 1. septembra jedino moguće organizovati prodaju u izvršnom postupku, na nadmetanju se našao magacin u Zemun Polju.

Od 15. avgusta, kada je platforma startovala, objavljeno je 40 ponuda, od kojih se 38 odnosi na imovinu istog izvršnog dužnika iz Bačkog Brestovca. Na drugoj licitaciji, 18. septembra, naći će se korišćene drvene "boks" palete, nosivosti 300 kilograma, zaplenjena u izvršnom postupku od firme iz Gornjeg Tavankuta. Licitacioni korak je tri odsto od početne cene, koja iznosi 720.000 dinara.

Najveća licitacija održaće se 30. septembra, kada se organizuje elektronska aukcija za hladnjaču za povrće u Bačkom Brestovcu, kao i za 37 njiva različite veličine i kategorije. Početna cena za hladnjaču kapaciteta 4.800 tona je 136,6 miliona dinara, a procenjena vrednost 193,7. Sve nekretnine oduzete su od iste firme, ukupna procenjena vrednost je 487,9 miliona dinara, a ukupna početna cena 429,7. Dve najskuplje njive prostiru se na nešto više od 64 hektara i početna cena im je 88 miliona dinara.

Preko "E-aukcije" će ubuduće ići sva licitiranja, zatvaranje prodaje i automatsko određivanje najpovoljnije ponude, kada je u pitanju prodaja imovine u izvršnom postupku. Cilj je, podsećaju iz Ministarstva pravde, transparentniji i efikasniji postupak, i sprečavanje dosadašnje prakse da mali krug "odabranih" učestvuje kao ponudioci na licitacijama u celoj zemlji. Identitet ponuđača je zaštićen, pa na njih niko ne može da vrši pritisak da npr. odustanu od učešća, što se ponekad dešavalo.

Kupac na javnom nadmetanju ne može biti izvršni dužnik, izvršitelj, kao ni njegov zamenik ili pomoćnik, nezavisno od toga da li postupa u konkretnom postupku. Ne mogu biti ni njihovi krvni srodnici, supružnik, vanbračni partner, tazbinski srodnik do drugog stepena, staratelj, štićenik, usvojitelj, usvojenik, hranitelj ili hranjenik.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 04.09.2020.
Naslov: Redakcija