Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

INICIJATIVA ZA FINANSIJSKO RASTEREĆENJE PRIVREDE: UNIJA POSLODAVACA SRBIJE INSISTIRA NA UKIDANJU SVIH PARAFISKALNIH NAMETA ZA KOJE SE NE DOBIJA NIKAKVA USLUGA, POVEćANJU NEOPOREZIVOG IZNOSA ZARADA KAO I PROGRESIVNOM NAčINU OPOREZIVANJA ZARADA UZ SMANJENJE STOPE POREZA I DOPRINOSA NA NAJNIžE ZARADE. TRAžE I DA OPšTINE POšTUJU ZAKON O KOMUNALNIM DELATNOSTIMA, JER SUPROTNO OVOM PROPISU PRIVREDI NAPLAćUJU OVE USLUGE I TRI PUTA VIšE NEGO DOMAćINSTVIMA


Unija poslodavaca Srbije dostavila je Vladi Republike Srbije Inicijativu za finansijsko rasterećenje privrede. S obzirom na to da je u Srbiji proglašena Godina preduzetništva koju prati niz konkursa za povoljne kredite koji bi trebali da omoguće proizvođačima da pod povoljnijim uslovima nabave novije mašine i plasiraju svoje proizvode na tržište EU, Unija poslodavaca Srbije smatra da je izuzetno važno popraviti uslove poslovanja u našoj zemlji kako bi preduzeća mogla da opstanu i da budu konkurentna na tržištu i nakon završetka "Godine preduzetništva".

Poslovni ambijent u Srbiji karakteriše pravna nesigurnost, veliki broj parafiskalnih nameta, visoki troškovi, ali i veliki broj nezaposlenih.

Unija poslodavaca Srbije insistira na ukidanju svih parafiskalnih nameta za koje se ne dobija nikakva usluga i na poštovanju Zakona o komunalnim delatnostima ("Sl. glasnik RS", br. 88/2011). Naime, samo dve opštine u Srbiji poštuju ovaj Zakon i naplaćuju komunalne usluge po istoj ceni privredi i domaćinstvima, dok ostale privredi naplaćuju ove usluge i tri puta više nego domaćinstvima.

U Inicijativi za finansijsko rasterećenje privrede UPS se založila za povećanje neoporezivog iznosa zarada kao i progresivan način oporezivanja zarada uz smanjenje stope poreza i doprinosa na najniže zarade.

Smanjenje opterećenja niskih zarada u radno intenzivnim granama kao što su tekstilna i metalna industrija direktno bi uticalo na povećanje konkurentnosti, povećanje zarada zaposlenih, novo zapošljavanje i povećanje izvoza, navodi se u saopštenju UPS-a.

Izvor: Vebsajt Unija poslodavaca Srbije, 08.09.2016.
Naslov: Redakcija