Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA: DONETA ODLUKA O PREDLAGANJU 22 KANDIDATA ZA PRVI IZBOR ZA ZAMENIKA JAVNOG TUžIOCA NARODNOJ SKUPšTINI, PO OGLASU IZ MARTA 2016. GODINE. ODLUKA O KANDIDATIMA ZA šEFOVE U 33 JAVNA TUžILAšTVA BIćE DONETA NA SEDNICI ZAKAZANOJ ZA 19. SEPTEMBAR 2016. GODINE


Državno veće tužilaca (DVT) je, godinu dana od raspisivanja oglasa, na sednici održanoj 8. septembra 2016. godine, konačno postiglo konsenzus oko predlaganja kandidata za šefove 33 javna tužilaštava u Srbiji, na čijem su čelu vršioci funkcija od 1. januara 2016. godine.

Naime, dogovoreno je da na sledećoj sednici koja je zakazana za 19. septembar 2016. godine, treba da bude doneta odluka o upućivanju predloga najboljih kandidata za šefove u 33 javna tužilaštva Vladi Republike Srbije, koja će potom svoj predlog proslediti na izbor Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Oglas za izbor 88 javnih tužioca objavljen je u septembru 2015. godine, u decembru je DVT dao Vladi predlog sa listama kandidata za šefove 55 tužilaštava, dok liste sa kandidatima za 33 tužilaštva nisu uopšte bile poslate Vladi Republike Srbije.

Za takvu odluku DVT nije dalo obrazloženje već je saopšteno da se nastavljaju dodatni razgovori sa prijavljenim kandidatima.

Na sednici održanoj 8. septembra 2016. godine doneta je i odluka o predlaganju 22 kandidata za prvi izbor za zamenika javnog tužioca Narodnoj skupštini, po oglasu iz marta 2016. godine.

To će biti prvi izbori koji su sprovedeni nakon otvaranja pregovora za Poglavlje 23, što podrazumeva i primenu određenih evropskih standarda prilikom predlaganja kandidata za izbor, kao što je na primer profesionalni integritet, doprinos vladavini prava i slično.

Već duže vreme se čeka i izbor za šefa Tužilaštva za ratne zločine, kojim trenutno rukovodi prvi zamenik.

U Udruženju tužilaca i zamenika javnih tužilaca smatraju da je DVT konačno počeo da rešava suštinske stvari od interesa za tužilačku organizaciju, iako su novi izborni članovi (tužioci izabrani na neposrednim tužilačkim izborima) stupili na funkcije u aprilu 2016. godine.

To strukovno udruženje je u više navrata apelovalo na postizanje konsenzusa unutar DVT-a i prevazilaženje postojeće opstrukcije u radu jer smatra da su okončanja navedenih oglasa i jačanje tužilačkih redova apsolutno nužni, posebno pred nastavak pregovora za Poglavlje 23 u oktobru 2016. godine.

Članovi DVT-a iz reda tužilaca nastaviće da insistiraju i na objavi oglasa za popunu 59 javnotužilačkih mesta za zamenika javnih tužilaca zbog preopterećenosti u radu postojećih tužilaštava nakon uvođenja tužilačke istrage.

Preopterećenost, kako ukazuje struka, upravo ugrožava funkcionisanje pravosuđa u celini, pa samim tim i pitanje dostupnosti pravde, kao i zaštite prava i interesa građana Srbije.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 08.09.2016.
Naslov: Redakcija