Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA: POVERENIK NEZADOVOLJAN POMERANJEM ROKA ZA IZMENU OVOG PROPISA NA 2016. GODINU


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, izrazio je zabrinutost što se u trećem nacrtu Akcionog plana za poglavlje 23 rok za usvajanje izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Sl. glasnik RS", br. 120/2004, 54/2007, 104/2009 i 36/2010 - dalje: Zakon) odlaže za sredinu 2016. godine,iako odavno postoji pripremljena vrlo solidna osnova za izradu i usvajanje izmena Zakona.

Polazeći od toga da do novog odlaganja nije moglo doći bez saglasnosti ministarke Kori Udovički, koja je na čelu Ministarstva državne urpave i lokalne samouprave koje obavlja nadzor nad primenom Zakona, Poverenik joj je uputio pismo u kome izražava nerazumevanje, nezadovoljstvo i zabrinutost, navodi se u saopštenju.

"I novim Nacrtom Akcionog plana još jednom se gura pod tepih niz odavno otvorenih, evidentnih problema, odnosno potreba da se podigne nivo proaktivnog objavljivanja informacija, zakonom obuhvate svi subjekti koji imaju javna ovlašćenja, otklone prepreke i nejasnoće u vezi sa izvršenjem rešenja Poverenika, transponuju u pravni sistem Srbije evropske direktive koje se odnose na pristup informacijama, spreči sužavanje ostvarenog nivoa prava, obezbedi i poveća odgovornost za kršenje zakona", navodi Šabić.

Poverenik podseća da je Predlog zakona već bio u skupštinskoj proceduri početkom 2012. godine, ali je povučen i nikad nije vraćen, te dodaje da je bilo više nego dovoljno vremena da se, ako se smatra da je to potrebno, preradi i poboljša.

Šabić se osvrnuo i na problem odsustva odgovornosti za kršenje Zakona koji je u direktnoj vezi sa nadzorom nad sprovođenjem Zakona koji obavlja Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, upozorivši da se taj nadzor zasniva isključivo na izjašnjenju organa vlasti, bez upuštanja u proveru njihovih navoda koji često ne odgovaraju činjeničnom stanju.

Nadzor je simbolički, navodi Šabić i dodaje da je broj postupaka koje je ministarstvo pokrenulo protiv prekršioca Zakona u odnosu na stvarno počinjene prekršaje minimalan i da se meri u promilima.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 08.09.2015.