Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SAVETOVANJE PRIVREDNIH SUDOVA: PO REčIMA MINISTRA VLADA NEPOVERENJE U SUDSTVO ZBOG DUGOG čEKANJA NA PRESUDE I NEDOVOLJNE STRUčNOSTI SUDIJA


Građani i privredni subjekti nemaju visoko poverenje u sudski sistem, između ostalog, zbog dugog čekanja na sudske odluke, izjavio je ministar pravde Republike Srbije, Nikola Selaković.

- Često ćete čuti građane i privredne subjekte kako se žale da sudsku odluku čekaju predugo i traže donošenje te odluke, kakva god da je ona, u razumnom roku - rekao je Selaković na otvaranju 23. Savetovanja privrednih sudova na Zlatiboru.

Govoreći o drugim razlozima nepoverenja koje građani imaju u sudstvo, Selaković je naveo i nedovoljnu stručnost sudija, kao i njihov strah od neznanja.

- U vremenu koje je pred nama i Vrhovni kasacioni sud, Privredni apelacioni sud, Pravosudna akademija, kao i Ministarstvo pravde mnogo više pažnje će posvetiti kontinuiranoj stručnoj edukaciji sudija - rekao je Selaković i dodao da je zahvaljujući pomoći Svetske banke već u pripremi stručna edukacija za stečajne sudije.

Selaković je istakao da su sudije u dobroj meri u pravu kada govore o čestoj izmeni propisa i o problemu njihove primene u čijem donošenju nisu učestvovali.

- Ministarstvo pravde će u narednom periodu insistirati na učešću sudija u kreiranju propisa koje donosi izvršna i zakonodavna vlast - rekao je Selaković i pozvao sudije da se angažuju i uključe u izradu tih propisa.

Selaković je podsetio da će Ministarstvo pravde nastaviti ulaganja i u pravosudnu infrastrukturu i najavio da će "po prvi put u istoriji privrednog sudstva" Republika Srbija namenski izgraditi zgradu za potrebe Privrednog suda i to u Užicu.

Ministar je naveo da je postojanje privrednih sudova, kao i njihova uloga u stvaranju dobrog privrednog ambijenta u Srbiji više nego značajna.

Savetovanja, u organizaciji Privrednog apelacionog suda, trajaće do 10. septembra 2015. godine.

Izvor: Vebsajt Blic, 08.09.2015.