Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENI ZAKONA O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: ELEKTRONSKE ZDRAVSTVENE KNJIżICE TREBA DA OMOGUćE BOLJU KONTROLU UPLATE DOPRINOSA ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE


Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da će elektronske zdravstvene knjižice, koje će zameniti papirne do kraja 2016. godine, omogućiti bolji uvid i kontrolu uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje.

Lončar je, obrazlažući Predlog zakona o izmeni Zakona o zdravstvenom osiguranju u Skupštini Srbije, istakao da će se uvođenjem novih kartica smanjiti zloupotreba svih utrošaka u procesu zdravstvene zaštite uz maksimalnu bezbednost ličnih podataka osiguranika.

Ministar je ocenio da građani imaju dovoljno vremena da isplaniraju trošak od približno 400 dinara za elektronsku zdravstvenu knjižicu, i dodao da će više od milion socijalno ugroženih građana elektronske kartice dobiti besplatno.

On je ukazao na to da Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) svake godine zameni više od dva miliona papirnih knjižica zbog promena podataka (prestanak školovanja, promena adrese i zaposlenje).

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 8.9.2014.